Fermierii ieșeni au irigat 7.796 de hectare, o suprafață mult mai mică față de cea irigată anul trecut, când a fost aproape dublă. ANIF a încheiat contracte cu beneficiarii din județ pentru furnizarea gratuită a apei
În acest an, fermierii din Iași au irigat mai puțin teren comparativ cu anul 2020, când suprafața a fost aproape dublă. Fermierii ieșeni au semnat contractele de irigații cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pentru o suprafață de 31.419 hectare, dar au irigat doar 7.791 de hectare. Apa furnizată de ANIF este gratuită și în acest an
Fermierii din Iași au irigat în anul 2021 o suprafață de 7.796 de hectare, mai mică față de cea irigată în 2020, când suprafața irigată a fost aproape dublă. Numărul de contracte încheiate între Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) – filiala Iași și beneficiarii din județ este același ca în 2020.
„ANIF Iași are încheiate 36 de contracte multianuale pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate cu Federațiile Organizatorilor și Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), dar și cu persoane fizice sau juridice. Suprafața contractată este de 31.419 hectare. Suprafața irigată până în prezent este de 7.796 de hectare. A scăzut suprafața irigată ca urmare a precipitațiilor abundente din această vară. Din fericire, în amenajările de desecare pe care ANIF Iași le administrează, nu am avut situații în care să fie nevoie să pornim stațiile de pompare pentru evacuarea apei”, susține Marius Horea Șerban, directorul ANIF Iași.
Fermierii ieșeni au irigat o suprafață mult mai mică față de cea din 2020
Începând cu luna martie 2021, fermierii din Iași au semnat contractele cu ANIF pentru a fi siguri că vor avea apa necesară în cazul în care anul acesta va fi la fel de secetos ca 2020, când seceta extremă a calamitat peste 100.000 de hectare cultivate cu grâu, porumb sau rapiță. De altfel, fermierii au protestat cu tractoarele în stradă, din cauză că nu au primit despăgubirile de secetă pentru acele culturi. Ei susțineau că nu pot să facă investiții în irigații din fonduri proprii din cauză că nu au infrastructura necesară, iar legea nu este favorabilă agricultorilor.
Astfel, agricultorii care nu au terenurile în apropierea unei surse de apă caută variante pentru a iriga, iar, în cel mai rău caz, dacă nu au suficientă apă, aplică tratamente agrotehnice pentru a păstra apa în sol. Seceta extremă din anul 2020 a afectat 45.000 de hectare cu culturi de toamnă, respectiv grâu, rapiță, orz, orzoaică, dar și 70.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui.
Sistemul de irigații din Iași va fi modernizat cu banii de la bugetul de stat
Pentru ca fermierii din Iași să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI), din mai multe comune din Iași, iar apa este furnizată gratuit de ANIF. În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.
Amintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații din Iași. Începând cu anul 2019 au fost demarate lucrările și în județul Iași. Acestea sunt aproape de final la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni.