Fermierii din Iași, verificați de Agenția Județeană în Zootehnie. Crescătorii de animale care sunt descoperiți cu nereguli riscă excluderea de la plata subvențiilor

de: Raluca Costin
02:00, 05 feb. 2021

Fermierii din Iași vor fi controlați de specialiștii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie. Crescătorii de animale care au solicitat subvenții în anul 2020 vor fi verificați în următoarea săptămână, iar cei care sunt prinși pe picior greșit riscă să fie excluși de la plata ajutoarelor financiare

Specialiștii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie efectuează controale la fermierii din Iași care trebuie să respecte condițiile privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum și controalele specifice pentru pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon – din cadrul Măsurii 10. Cei aproximativ 200 de fermieri care sunt în eșantionul de control trebuie să prezinte o serie de documente în momentul controlului la fața locului. Fermierii care refuză acest lucru sunt excluși imediat de la plata subvențiilor.

Specialiștii din cadrul Agenției Județene de Zootehnie din Iași vor demara controalele și la apicultorii din județ care vor să obțină ajutorul financiar prin intermediul Programului Național Apicol (PNA), derulat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Controalele sunt destinate verificării respectării condițiilor de eligibilitate prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea sprijinului financiar prin PNA, dar și condițiile de eligibilitate din ghidul solicitantului. În anul 2020 au obținut ajutorul financiar în cadrul PNA aproximativ 200 de persoane care au încasat 1 milion de lei. Sesiunea de depunere a cererilor de către apicultorii din Iași începe în luna aprilie 2021.

Fermierii din Iași care au solicitat subvenții în anul 2020, verificați de Agenția Județeană în Zootehnie

Specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași au efectuat mai multe verificări la fermierii din județ care au solicitat subvenții în anul 2020 și au găsit mai multe nereguli. Agricultorii din județ găsiți cu nereguli au fost excluși de la plata subvențiilor pentru cel puțin 1 an. Mai mult, aceștia trebuie să returneze 200.000 de lei după ce au încasat în mod necuvenit banii de la APIA, în anul 2020, pentru diverse scheme de finanțare.

În această perioadă, APIA efectuează plăți către cei 21.000 de beneficiari din Iași care exploatează 280.000 de hectare de teren agricol sau care dețin ferme zootehnice. Acești fermieri au depus cererile în anul 2020 și au primit, până în prezent, subvenții în valoare de aproape 7 milioane de euro, iar plățile continuă către sectorul zootehnic în această lună. Astfel, fermierii primesc sprijinul cuplat zootehnic pentru animalele din ferme, fiind autorizați la plată, până în prezent, beneficiari cu 121 de exploatații cu un efectiv de 1.220 de bovine.

Fermierii din Iași au primit banii pentru măsura 21, cei 7.000 de euro/fermă, pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19

Fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19″ destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi), au primit banii de la APIA, peste 24 de milioane de euro. Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume.

Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au primit 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro.