Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că nu s-au luat măsuri după ce au protestat. „După două săptămâni nu s-a întâmplat nimic”

de: Redacția BZI
02:00, 19 apr. 2023

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că nu s-au luat măsuri după ce au protestat în urmă cu două săptămâni. Aceștia nu renunță la cerințele privind suspendarea comerțului de cereale din Ucraina, care a generat pagube fermierilor români, nici la sumele primite drept despăgubiri pentru pierderile din anul precedent. Fermierii vor protesta până vor obține ceea ce își doresc

Fermierii din Iași sunt dezamăgiți de reacția autorităților în legătură cu cerințele pe care le-au prezentat în momentul în care au protestat în urmă cu două săptămâni. Situația nu s-a schimbat cu nimic în această perioadă, iar fermierii amenință cu noi proteste. Agricultorii vor să fie suspendat comerțul de cereale din Ucraina și să primească despăgubirile promise.

„Numai în România se întâmplă asta. E o bătaie de joc cum nu am mai văzut! Chiar nu contăm pentru cei de la București? Noi nu o să renunțăm până nu o să se ia măsurile cerute de noi. Nu este posibil să nu faci nimic după două săptămâni de la protest. Asta nu se întâmpla în altă țară. Numai la noi este bătaia asta de joc”, susține Marius M., fermier din Iași.

Agricultorii sunt în plină campanie de primăvară.

„Indiferent ce se întâmplă, marea majoritate a agricultorilor își fac treaba. După două săptămâni de la protest nu s-a întâmplat nimic. Vedem ce decid guvernanții”, susține Ciprian Stegaru, fermier din Iași.

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că nu s-au luat măsuri după ce au protestat

Fermierii ieșeni, dar și cei din alte zone ale țării, au protestat pe 7 aprilie 2023, când au ieșit cu utilajele în stradă. Aceștia au transmis:

„Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România”.

Cerințele fermierilor nu au fost luate în calcul de către autoritățile din Iași

Fermierii au solicitat separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei, dar și asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.

De asemenea, agricultorii au cerut calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată a aplicarii măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina, dar și suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole și renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor. Fermierii nu renunță la proteste.

„Momentan nu s-a rezolvat nimic. Zilele astea o să avem o ședință a Consiliului Director al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași, să decidem cum ne poziționăm și cu cine ne afiliem”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Aceștia sunt furioși pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că nu s-au luat măsuri după ce au protestat și amenință cu noi proteste.