Fermierii din Iași solicită fonduri europene pentru pierderile provocate de secetă prin înființarea unor sisteme de irigații proprii. Agricultorii vor ca birocrația și termenele de accesare a fondurilor nerambursabile să fie reduse

de: Raluca Costin
04:00, 03 iun. 2020

Pentru a reduce pierderile financiare provocate de secetă, fermierii din Iași care administrează exploatații agricole cu suprafețe medii solicită autorităților fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații proprii. De asemenea, agricultorii vor ca birocrația să fie redusă, la fel și termenele de accesare a fondurilor europene. Odată cu comasarea terenurilor agricole în ultimii 5 ani, în Iași a crescut numărul fermierilor cu exploatații agricole medii cuprinse între 100 și 300 de hectare.

Pentru a reduce pierderile financiare, fermierii din Iași care administrează între 100 și 300 de hectare solicită autorităților sprijin pentru înființarea unor sisteme de irigații proprii. În ultimii ani a crescut numărul tinerilor fermieri din Iași care exploatează terenuri agricole cu suprafețe cuprinse între 100 și 300 de hectare. De asemenea, agricultorii vor ca birocrația să fie redusă, la fel și termenele de accesare a fondurilor europene. Solicitările de sprijin financiar vin în contextul secetei de anul acesta, la Iași fiind înregistrate deja 20.100 de hectare cu culturi distruse parțial sau total de secetă.

Fermierii din Iași au investit banii obținuți prin credite bancare în sistemele de irigații, sistemul principal fiind vechi și nefolosit

Începând cu anul 2012 până în prezent, fermierii din Iași au fost afectați în fiecare an de secetă, înregistrând pierderi financiare uriașe. Dacă o parte din fermierii din județ au reușit să investească din fonduri proprii sume de ordinul milioanelor de euro în modernizarea sistemelor de irigații, alți fermieri au sperat că sistemul principal de irigații, modernizat cu bani de la bugetul de stat le va salva culturile. Agricultorii și-au dat seama rapid că nu vor avea suficientă apă pentru culturi din sistemul principal de irigații vechi și au făcut credite la bănci pentru a înființa sisteme moderne de irigații.

Seceta care predomină în Iași în ultimii 10 ani a determinat tot mai mulți fermieri să investească sisteme noi de irigații

Este și cazul fermierului Cezar Musteață, care exploatează în prezent 700 de hectare de teren agricol. Acesta spune că seceta a făcut ravagii chiar și în rândul fermierilor cu sisteme moderne de irigații de sute de mii de euro. Acesta a înregistrat pierderi însemnate din cauza secetei, jumătate din culturile agricole fiind distruse de secetă.

„E greu anul acesta din cauza secetei. Am avut cheltuieli în plus la înființarea culturilor de porumb și vremurile care vin nu arată prea bine, mai ales în situația creată de seceta atât de grea din acest an”, spune fermierul.

Fonduri europene în valoare de 60.000 de euro investite în Iași pot asigura necesarul de apă pentru 100 de hectare de teren agricol

Pentru a reduce pierderile financiare cauzate de secetă, fermierii din Iași care administrează între 100 și 300 de hectare solicită autorităților fonduri europene pentru înființarea unor sisteme proprii de irigații. Aceștia vor scheme de sprijin pentru ferme în vederea înființării unor sisteme proprii de irigații, cu bani europeni, dar și reducerea birocrației și a termenelor de accesare a fondurilor europene.

„Pentru 100 de hectare de teren agricol avem nevoie de 50-60.000 de euro pentru un sistem propriu. Cred că e mai bine pentru fiecare fermier să aibă sistemul lui de irigații. Mă refer la noi, ăștia mai mici, care avem 100-200 de hectare”, spune Florin Iacob, fermier care administrează 160 de hectare cu grâu, porumb și floarea-soarelui.

Fermierii din Iași vor ca birocrația și termenele de accesare a fondurilor nerambursabile să fie reduse

Solicitările de sprijin financiar din partea fermierilor vin în contextul secetei de anul acesta, la Iași fiind înregistrate deja 20.100 de hectare cu culturi distruse parțial sau total de secetă. În ultimii 5 ani a crescut numărul tinerilor fermieri din Iași care exploatează terenuri agricole cu suprafețe cuprinse între 100 și 300 de hectare.

„Asociațiile de fermieri care depun proiectele la AFIR pentru sisteme moderne de irigații durează și un an până sunt aprobate, apoi până intră banii, mai durează jumătate de an. În perioada asta pierzi destui bani, că te gândești să îți faci un credit la bancă și să investești în irigații. Durează prea mult să iei banii europeni și cred că ar trebui puțin reduse termenele”, a mai spus Florin Iacob.

În prezent, 26.000 de hectare de teren agricol din Iași au fost afectate de seceta din acest an

La Iași sunt înregistrate 26.000 de hectare cu culturi distruse parțial sau total de seceta din acest an. Comisiile de evaluare din cadrul Direcției Agricole Iași și Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) verifică în continuare la fața locului cererile depuse de fermierii din Iași afectați de secetă. Controalele vor fi finalizate până la data de 15 iunie 2020, iar după această dată vor fi stabilite sumele pe care le vor primi fermierii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). La nivel național, 1,6 milioane de hectare au fost afectate de secetă.

Anul acesta vor fi investite 15 milioane de euro în modernizarea sistemului de irigații din Iași

Sistemul de irigații din Iași va fi modernizat cu fonduri de la bugetul de stat. Suma totală ce va fi investită în sistemul de irigații din județ depășește 15 milioane de euro. Investițiile vor fi finalizate până în anul 2020, iar sistemele de irigații vor fi funcționale, la nivelul județului, pe o suprafață de aproape 38.000 de hectare. Fermierii din Iași vor primi în mod gratuit apa pentru irigații. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).