Fermierii din Iași se tem că vor fi executați silit după ce parlamentarii au votat împotriva despăgubirilor de secetă. Agricultori din Moldova au primit deja înștiințările de la furnizorii de inputuri

de: Raluca Costin
02:00, 02 mart. 2021

Respingerea amendamentului privind despăgubirile de secetă va genera un val de executări silite. Fermierii care se bazau pe acești bani și au amânat plata datoriilor către furnizorii de inputuri, sperând că-i vor primi în această primăvară, nu mai pot amâna executările silite. Băncile au emis deja bilete la ordin pentru fermierii din Moldova, care aveau datorii la furnizorii de inputuri

Companiile de inputuri au păsuit agricultorii o perioadă după ce aceștia au promis că plătesc datoriile imediat după ce despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară vor fi virate în conturi. Însă, imediat după ce parlamentarii au votat împotriva despăgubirilor de secetă, au început problemele pentru fermierii din mai multe zone din țară, inclusiv din Moldova. Agricultorii din Iași se tem că vor fi nevoiți să vândă utilajele agricole, pentru a plăti datoriile, sau mai rău, vor fi executați silit de firmele de inputuri. Unul dintre fermierii care susțin că nu au cu ce să lucreze pământul în această primăvară este Ionuț Pascu. Fermierul administrează 160 de hectare de teren agricol în județul Iași, dar și o suprafață mică în județul Vaslui.

„Un coleg de-al meu a primit deja înștiințare de executare silită. A doua zi, imediat după ce am aflat toți că nu ne mai dau banii de secetă pentru porumb și floarea-soarelui. Eu am amânat datoriile la firma de inputuri, bazat fiind că voi putea măcar să plătesc cu banii de la Minister. Cu firmele de inputuri nu te joci. Dar nu știu ce o să fac. Scot tractorul la vânzare, caut să împrumut de undeva. Nici pământul nu am cu ce să îl lucrez”, susține fermierul.

Fermierii din Iași susțin că au nevoie de despăgubirile pentru secetă, altfel afacerile lor falimentează

Agricultorii susțin că cei mai afectați sunt cei cu ferme medii.

„Noi nu vorbim de marii agricultori, care au mii de hectare. Și acolo situația e discutabilă. Eu, cu 200 de hectare, altfel mă descurc față de unul care are de 20 de ani ferma. Noi, cei cu câteva sute de hectare, suntem tineri care am luat fonduri europene, am mai cumpărat un tractor, abia ne-am găsit loc pe piață. Noi suntem primii afectați de secetă, de lipsa subvențiilor. Am fost la proteste la București, am discutat cu cei de la Minister, ne-au promis că ni se vor da banii.

Uitați-vă și dumneavoastră ce bani primim. Cum să ne comparăm noi cu alte state puternice din punct de vedere agricol, dacă la noi nu sunt în stare să ne dea banii pentru calamități? Cum au grijă de mai-marii țării? Vor să îngroape agricultura, să ne trimită pe toți în străinătate. Ce credeți că o să se întâmple cu noi dacă nu mai avem bani să lucrăm pământul? Vindem tot și plecăm din țară pentru că aici nu ni se permite să muncim”, susține Alex Bogdan Iftime, fermier care lucrează terenurile agricole din zona Târgu Frumos.

Protestele de săptămâna trecută, ale fermierilor din toată țara, nu au convins parlamentarii să voteze pentru acordarea despăgubirilor

Fermierii din toată țara, nemulțumiți de faptul că nu s-au acordat despăgubirile pentru culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui, distruse din cauza secetei din anul 2020, au protestat zi de zi, timp de o săptămână. Au primit însă doar promisiuni, iar cireașa de pe tort a fost votul parlamentarilor împotriva acordării despăgubirilor de secetă, motivul fiind lipsa fondurilor pentru această măsură. Fermierii atrag atenția că nealocarea fondurilor pentru plata acestor ajutoare financiare va duce la falimentul fermierilor mici și mijlocii care nu reușesc să supraviețuiască fără banii de la bugetul de stat.

Fermierii din județul Iași au depus cereri pentru despăgubiri pentru o suprafață de 70.000 de hectare, anumite zone din județ fiind calamitate sută la sută. Pe lângă porumb și floarea-soarelui, culturi de primăvară afectate de secetă, agricultorii au înregistrat pierderi financiare și din cauză că au fost afectate de secetă grâul, rapița și orzul, culturi înființate în toamna anului 2019.

APIA a plătit fermierilor din Iași, pentru culturile de toamnă afectate de secetă, despăgubiri în valoare de 6,4 milioane de euro

Fermierii din Iași au primit 80 la sută din suma totală promisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) drept despăgubiri pentru secetă, pentru culturile de toamnă. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit ajutoarele financiare către 958 de beneficiari, fiind vorba de suma de 6,4 milioane de euro. Astfel, beneficiarii au primit 80 la sută din următoarele cuantumuri: 925 de lei, la hectar, pentru grâu. De asemenea, la triticale s-a plătit 80 la sută din 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Suprafața cu culturi de toamnă calamitate înregistrată în județul Iași, în anul 2020, a fost de 34.000 de hectare.