Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenția de 101 euro/hectar, pentru lucernă
APIA virează subvenția de 101 euro/hectar, pentru lucernă, în conturile fermierilor. Din Iași, sunt în jur de 50 de beneficiari care exploatează aproximativ 7.000 de hectare. Potrivit Planului Național Strategic (PNS), suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă în perioada 2023-2027 este de 121.783 de hectare
Fermierii din Iași care au adus documentele la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și au îndeplinit mai multe condiții primesc subvențiile pentru terenurile cu lucernă. Astfel, dacă au comercializat producția minimă de masă de fân pe baza facturii, bonului fiscal sau filelor de comercializare, o cantitate de cel puțin 15 tone pe hectar, primesc 101 euro la hectar. Pentru lucernă, plățile se fac după un an de la depunerea cererilor unice la APIA, adică pentru 2023 se plătesc în 2024. Datele APIA arată că numărul fermierilor care au primit subvenția pentru lucernă a scăzut între 2019 și 2022, iar suprafața determinată la plata sprijinului cuplat pentru lucernă a scăzut, de asemenea, până la 155.824 hectare în 2022, la nivel național.
Pentru că majoritatea fermierilor din sectorul zootehnic cultivă această cultură, iar numărul crescătorilor a scăzut, de asemenea, s-a redus și suprafața cu lucernă. Suprafața pentru care s-a solicitat sprijinul cuplat zootehnic a crescut în anul 2023, atât în Iași, cât și la nivel național. Cuantumul maxim de plată, planificat pentru perioada 2023-2027, este de 131 de euro la hectar. În Iași, sunt aproximativ 7.000 de hectare cu lucernă.
Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenția de 101 euro/hectar, pentru lucernă
Crescătorii de vaci din Iași beneficiază, începând cu acest an, de o nouă schemă de ajutor, acordată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, respectiv sprijinul pentru porumbul de siloz. Fermierii care cresc minimum trei vaci și fac o producție de 18 tone de porumb la hectar pot încasa o nouă subvenție, de 230 euro/ha. Acest ajutor financiar este în noua variantă a Planului Strategic PAC 2023-2027, ca sprijin cuplat vegetal. Plata se va face din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), în baza cererii unice depuse la APIA. Subvenția se acordă pentru suprafețele cultivate cu porumb siloz la care trebuie să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha. Tot în această perioadă, se plătește sprijinul cuplat din sectorul vegetal, pentru culturile de lucernă, soia, sfeclă de zahăr. Banii vor intra în conturile fermierilor până la finalul lunii iunie 2024.
Încep controalele în fermele din Iași
Campania de depunere a cererilor unice la APIA pentru anul 2024 s-a încheiat. Fermierii din Iași au înaintat peste 15.000 de documente pentru o suprafață de aproape 300.000 de hectare cu terenuri agricole. După depunerea cererilor unice la APIA urmează verificarea în teren a fermierilor. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură derulează mai multe controale la cei care au cerut subvenții pentru anul 2024.
Astfel, pe lângă cele două verificări făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, unde se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea, a fost introdus un al treilea tip de control.
Fermierii din Iași primesc de la APIA subvenția de 101 euro/hectar, pentru lucernă, până la finalul lunii iunie 2024.