Fermierii din Iași pot obține fonduri europene pentru asigurarea culturilor și animalelor. Cererile se depun la AFIR începând cu data de 15 iunie 2021

de: evelina.chitoroaga
02:00, 07 iun. 2021

Agricultorii din Iași care vor să obțină și în anul 2021 fondurile europene pentru asigurarea culturilor și animalelor pot solicita ajutoarele financiare de la AFIR. Interesul din partea ieșenilor a fost mare pentru submăsura 17.1, mai ales în anul 2020, când a fost secetă extremă

Fermierii din Iași pot obține fondurile europene alocate submăsurii 17.1 – „Prime de asigurare a animalelor și culturilor agricole”. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată.

De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor pot apărea în contractul de asigurare. Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale. Fermierii pot depune cererile online pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), începând cu data de 15 iunie 2021. Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului are obligația de a încheia un contract de asigurare cu o societate de asigurare.

Fermierii au încasat ajutoare financiare în valoare de 150.000 de euro în cadrul submăsurii 17.1

În cazul sectorului vegetal, sunt eligibile contractele de asigurare încheiate pentru culturile aferente sesiunii aflate în derulare. În cazul culturilor duble, sunt eligibile doar contractele de asigurare încheiate pentru culturile care se regăsesc în IACS/ Registrul Agricol. În cazul culturilor întoarse, sunt eligibile ambele contracte de asigurare încheiate pentru culturile care se regăsesc în IACS/ Registrul Agricol, dacă există documente emise de către instituții abilitate ale statului care să ateste că suprafețele respective au fost calamitate. În cazul pepinierelor, sunt eligibile contractele de asigurare încheiate pentru pepinierele pomicole, pepinierele pentru portaltoi de viță-de-vie, precum și pepinierele pentru viță-de-vie pentru struguri de masă.

În cazul plantațiilor, sunt eligibile contractele de asigurare a producției, cu excepția pepinierelor. Fermierii din Iași au solicitat ajutoare financiare în valoare de peste 100.000 de euro, în anul 2020, în cadrul submăsurii 17.1. Seceta extremă a făcut ravagii în ferme, astfel că agricultorii au avut nevoie de banii europeni pentru a acoperi pierderile financiare. De asemenea, în anul 2019, agricultorii au obținut 50.000 de euro în cadrul submăsurii 17.1.

Tinerii care s-au întors din străinătate pot accesa fonduri europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro

Alte fonduri europene care pot fi accesate de tinerii din Iași prin intermediul AFIR sunt cele destinate persoanelor care au maximum 40 de ani, au muncit în străinătate și vor să deschidă afaceri în mediul rural. Suma alocată acestei sesiuni de depunere a proiectelor în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – este de 20 de milioane de euro. Tinerii care vor fi instalați ca fermieri pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro, sume sută la sută nerambursabile. Pragul de calitate pentru perioada mai – iulie este de 25 de puncte.

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Cererile se depun până la 5 iulie 2021. Ieșenii care au depus deja proiecte europene vor să înființeze ferme zootehnice.