Fermierii din Iași pot depune cererile pentru obținerea ajutorului la motorina utilizată în agricultură

de: Redacția BZI
02:00, 04 dec. 2024

Fermierii din Iași pot depune la APIA cererile pentru obținerea ajutorului la motorina utilizată în agricultură, în anul 2025. Documentele vor fi valabile pentru beneficiarii care îndeplinesc toate condițiile obținerii subvențiilor de la APIA. Peste 2 milioane de euro s-au plătit în 2024, în schema privind motorina utilizată în agricultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iași informează că, până la 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun cererile de acord pentru finanţare, aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2025. Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către Centrul Județean APIA, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la termenul limită de depunere a cererii. Perioada de depunere a fost modificată, potrivit Hotărârii nr. 1228/08.12.2023, pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

Fermierii din Iași pot depune cererile pentru obținerea subvențiilor

Beneficiarii acestui program sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, dar și grupurile de producători recunoscute, care sunt înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole.

Pot beneficia de subvențiile pentru motorina utilizată în agricultură și organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, dar și organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie. Continuă plățile către fermierii din Iași, pentru anul de cerere 2024.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași?

Pentru a primi banii acordați de APIA, fermierii trebuie să respecte mai multe condiții. Astfel, aceștia trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să deţină ID fermier), să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul plantaţiilor viticole, după caz, în Registrul agricol cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ ovine/caprine/porcine/păsări/familii de albine, după caz, să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine.

De asemenea, pentru a primi subvențiile pentru motorina utilizată în agricultură, suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau după caz, să dețină un număr minim de animale. Peste 2 milioane de euro s-au plătit în 2024, în schema privind motorina utilizată în agricultură.

Pe de altă parte, fermierii care vor să obțină subvenția și anul viitor trebuie să depună documentele la APIA. Fermierii din Iași pot depune la APIA, până la finalul lunii, cererile pentru obținerea ajutorului la motorina utilizată în agricultură, anul 2025.