Fermierii din Iași pot cere fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Perioada de depunere a cererilor expiră la finalul anului 2021
Fermierii ieșeni care vor să își dezvolte afacerile din mediul rural cu fonduri europene pot depune proiecte în submăsurile 16.4 și 16.4a. Bugetul alocat acestor sesiuni de finanțare este de 50 de milioane de euro, iar sumele accesate nu depășesc 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Aceste investiții presupun nu doar cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți, restaurante și hoteluri
Sesiunile de depunere a proiectelor de către fermierii din Iași, în submăsurile 16.4 și 16.4a, expiră la sfârșitul acestui an. Potențialii beneficiari pot solicita fonduri europene de maximum 100.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Ponderea sprijinului nerambursabil este de maximum 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile la finanțare, dar nu mai mult de 100.000 de euro. În submăsura 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol – , bugetul disponibil este de 40 de milioane de euro.
Până în prezent s-au depus 12 proiecte în valoare de 4,4 milioane de euro, însă niciunul din Iași. În submăsura 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol – bugetul este de 10 milioane de euro și, până acum, au fost depuse 4 proiecte, în valoare de 1 milion de euro. Cererile de finanțare se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Fermierii din Iași pot să obțină 100.000 de euro, fonduri 100 la sută nerambursabile
Investițiile în afacerile din mediul rural cu ajutorul fondurilor europene presupun nu doar cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți, restaurante și hoteluri, ci și realizarea de parteneriate cu organizații non-guvernamentale și autorități publice, dar și promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agro-alimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Valoarea sprijinului solicitat trebuie să fie justificată și corelată cu complexitatea proiectului, cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta după implementare. De exemplu, nu este justificată solicitarea unui sprijin de 90.000 de euro pentru un proiect care, după implementare, propune comercializare a 200 kg de produse lactate prin lanț scurt / piață locală. Acest aspect se va detalia în planul de marketing.
Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR în cadrul submăsurilor 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole (modernizare) – și 4.2a – Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol. Cererile de finanțare se pot depune până pe 14 ianuarie 2022. Primăriile din Iași au cerut fonduri europene pentru modernizarea drumurilor.
Sectorul pomicol din Iași s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene
Scopul investițiilor în cadrul submăsurilor destinate investițiilor în sectorul pomicol a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și / sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Pomicultorii din Iași au investit în anul 2021 fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro în livezile din mediul rural.
Beneficiarii din Iași au înființat plantații pomicole cu cireși, meri sau mixte în comunele Cristești, Bârnova, Deleni și Bălțați, pe aproximativ 30 de hectare de teren agricol. Interesul a fost mare pentru fondurile alocate sectorului pomicol, iar fermierii din Iași au accesat câteva milioane de euro pentru dezvoltarea unor ferme pomicole.