Fermierii din Iași investesc în afacerile din mediul rural 300.000 de euro, fonduri europene obținute prin GAL-uri. Banii sunt cheltuiți mai ales pentru achiziția de utilaje agricole

de: evelina.chitoroaga
02:00, 18 ian. 2021

Fermierii din Iași care au depus proiecte eligibile în cadrul GAL-urilor primesc fonduri europene în valoare de 300.000 de euro. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de ieșeni pentru achiziția de utilaje agricole performante sau pentru mărirea fermelor și a exploatațiilor. GAL-urile au fost finanțate cu aproape 1,3 milioane de euro de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul PNDR 2014-2020.

Fermierii din Iași primesc ultimii bani pentru proiectele eligibile depuse în cadrul celor 12 grupuri de acțiune locală (GAL-uri) din județ. În cadrul GAL-ului Valea Prutului, unul dintre cele mai vechi din Iași, beneficiarii au investit câteva sute de mii de euro în afaceri non-agricole sau în utilaje performante. Suma primită de aceștia este de aproximativ 200.000 de euro. Unul dintre grupurile de acțiune locală, din județul Iași, prin intermediul căruia ieșenii au obținut sume importante pentru a demara investiții în domeniul non-agricol, este GAL Iași Sud-Vest. Fermierii au obținut 60.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul submăsurilor de finanțare din domeniul non-agricol. Antionios Construct a investit câteva zeci de mii de euro în achiziția de utilaje necesare dezvoltării afacerii. De asemenea, Mancaș V. Vasile a obținut banii europeni pentru a investi într-o mică fabrică de mobilă în orașul Târgu Frumos.

Fondurile europene obținute de ieșeni prin intermediul GAL-urilor au fost investite în afaceri de succes din mediul rural

Cei mai mulți bani obținuți de fermierii din Iași, în PNDR 2014-2020, prin intermediul GAL-urilor, au fost investiți în utilaje agricole performante. Astfel, din cele aproximativ 1,3 milioane de euro accesate de beneficiari, mai mult de jumătate au fost cheltuiți pentru achiziția de utilaje. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Ieșenii din diaspora pot înființa afaceri în localitățile natale cu banii europeni acordați pentru instalarea tânărului fermier

Tinerii care vor să devină antreprenori pot solicita fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, până la data de 4 mai 2021. Pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/). Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00, și până în data de 4 mai, ora 16:00. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.