Fermierii din Iași, în alertă! Unul dintre cei mai cunoscuți crescători de păsări: „Am sporit măsurile de biosecuritate din fermă”

de: Raluca Costin
04:00, 17 ian. 2020

Anunțul că gripa aviară a ajuns și în România a determinat crescătorii de păsări din județ să ia măsuri drastice pentru ca virusul să nu ajungă în ferme. Astfel, aceștia au sporit regulile de biosecuritate. Mai mult, angajații care intră în contact cu puii sunt verificați mai des

Gripa aviară ar putea falimenta afacerile crescătorilor din țară dacă se răspândește la fel de rapid ca până în prezent. După ce au fost anunțate în urmă cu două săptămâni primele focare în Polonia, gripa aviară a ajuns apoi în Ungaria și, la începutul săptămânii, într-o fermă din Maramureș. Pentru a fi siguri că afacerile nu le sunt afectate, marii crescători de păsări din țară, dar și din Iași au sporit măsurile de biosecuritate. Unul dintre aceștia este Cătălin Mihalache, ieșeanul care deține Fermador.

În jur de 600 de angajați ai companiei, din care majoritatea lucrează în ferme, ar putea fi afectați dacă gripa aviară se instalează și în Iași. Pentru ca pericolul să fie ținut la distanță, au fost luate măsuri drastice.

„Noi am sporit măsurile de biosecuritate din fermă. Aplicăm mai mult dezinfectant, facem mai des controale angajaților. Ei nu au voie să crească păsări acasă și dacă până acum îi verificam o dată pe lună, acum verificările sunt săptămânale. Angajații se spală înainte de a intra în fermă. Acest lucru îl făceam și până acum. Dacă se respectă toate măsurile, nu cred că vom avea gripă aviară în Iași. Nu se transmite prin om și acest lucru e important pentru că nu se răspândește la fel de ușor ca pesta porcină”, a spus Cătălin Mihalache, patronul Fermador din Iași.

Unul din cei mai importanți crescători de păsări

Produsele sub brandul Fermador se vând mai ales în Iași, atât în magazinele companiei, cât și în supermarketuri. Firma a fost înființată în anul 1994, iar în anul 2008 a fost inaugurat abatorul modern din Podu Iloaiei. Investiția în acest proiect a fost de 6,5 milioane euro, bani accesați prin fonduri SAPARD. Banii au venit la fix, astfel că firma s-a dezvoltat, iar producția a crescut de la 200 tone pui vii pe lună la peste 1.000 tone pe lună.

În prezent, în fermele companiei cresc aproximativ 4 milioane de pui pe an, iar abatorul de la Podu Iloaiei a ajuns la o capacitate de 20.000 tone de carne în viu pe an. Societatea Fermador mai dispune și de o stație proprie de incubație în județul Iași, situată în comuna Războieni, cu o capacitate de 10 milioane de pui de o zi pe an. Prin rețeaua de 15 magazine Fermador se comercializează în mod direct produsele în șapte orașe din Moldova.

Se mențin măsurile impuse de autorități

Potrivit autorităților sanitar-veterinare din Iași, pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din fiecare județ. Potrivit instituțiilor sanitar-veterinare, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. De asemenea, fermierilor le este recomandat să țină animalele în fermă. În urmă cu două săptămâni, fermieri din Iași, dar și din țară, prin Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) au lansat un apel public către autorități întrucât din Polonia, țară unde virusul s-a răspândit rapid, se importă cantități mari de ouă și carne de pasăre.