Fermierii din Iași fug de birocrație. Vor să ia banii europeni, dar se lovesc de prea multe acte. Specialiștii: „Fermierii nu au timp de birocrație” – FOTO
Fonduri nerambursabile de aproape două milioane de euro au fost acordate prin intermediul GAL-ului Valea Prutului. Mai mult de jumătate din sumă a fost plătită, iar diferența o vor primi beneficiarii în acest an. Fermierii au avut proiecte diversificate, în mediul rural. Numărul lor ar fi fost mai mare dacă nu ar fi fost necesare atât de multe acte pentru fiecare proiect. „Aceasta ar fi o problemă. Dacă s-ar rezolva, ar fi mai mulți beneficiari”, spune unul din specialiștii GAL-ului Valea Prutului
Ieri a avut loc la sediul primăriei din Popricani o întâlnire cu reprezentanții GAL-ului Valea Prutului, dar și ai altor grupuri locale din mai multe județe din Moldova. De asemenea, la întâlnire au mai participat Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani și reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În cadrul întâlnirii au fost prezentate bilanțul primului grup de acțiune locală înființat în Iași, exemple de afaceri de succes sau problemele pe care le-au întâmpinat specialiștii în acest an în implementarea proiectelor.
Aproape două milioane de euro, bani investiți în Iași
GAL-ul Valea Prutului reprezintă un parteneriat public-privat de atragere a fondurilor nerambursabile de către beneficiari din cele 11 unități administrativ-teritoriale pe care le gestionează GAL-ul. Acestea sunt: Andrieșeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roșcani, Trifești, Țigănași, Victoria (județul Iași) și Românești, Santa Mare, Ștefănești (județul Botoșani). În acest an, GAL-ul a atras fonduri nerambursabile de aproximativ 1,6 milioane de euro. Alte 400.000 de euro au fost partea de cofinanțare din partea beneficiarilor din comunele arondate acestuia. „Avem o rată de absorbție de 83 la sută, ceea ce e bine, pentru că am absorbit aproape toate fondurile. Cel mai important, am creat 21 de locuri de muncă, dublu față de ce ne-am propus, dar și alte mici afaceri din mediul rural au fost finanțate. Peste 50 la sută din sumă a fost deja achitată beneficiarilor, iar diferența va fi plătită până la sfârșitul anului”, susține Maria Hudema, director executiv al GAL-ului Valea Prutului.
Sunt necesare mai multe fonduri
Deși au fost finanțate multe proiecte, bugetul ar trebui mărit la următoarea alocare financiară pentru ca ieșenii să aibă șansa să obțină mai mulți bani.
„Este nevoie într-adevăr de fonduri mai multe, pentru a echilibra dezvoltarea rurală, pentru a-i ajunge pe ceilalți din urmă. Singura modalitate este repartizarea unor fonduri mai mari pe teritoriul administrativ al GAL-urilor din această zonă de Nord-Est a țării și sperăm prin accesarea acestor fonduri să se creeze locuri de muncă pentru că acesta este interesul. Se creează diferite tipuri de afaceri, agricole, nonagricole și se contribuie la dezvoltarea generală a situației economice din zonă”, a spus Vasile Lungu, președinte al GAL-ului Valea Prutului.
Fermierii fug de birocrație
De asemenea, ar fi obținut banii mai mulți fermieri dacă nu s-ar fi lăsat păgubași în momentul în care au văzut că sunt prea multe documente de adus și nu fac față din cauza muncii grele din câmp.
„Noi discutăm cu ei, le explicăm ce acte trebuie să aducă. Vin o dată cu un act, mai aduc și al doilea sau al treilea, dar când văd că sunt multe de adus, nu mai vor să vină. Nu au timp din cauza activităților agricole. Interes ar fi din partea lor, dar birocrația îi determină să renunțe. Nu au timp de birocrație”, spune Maria Hudema, director executiv al GAL-ului Valea Prutului.
Astfel, rămân sume necheltuite pe diverse măsuri.
„De aceea au renunțat unii dintre ei și am rămas cu banii. Nu s-au dat. Noi abia așteptăm să prindem un beneficiar care să facă un proiect bun și să ia banii. Chiar și 5.000 de euro se pot obține”, mai spune Maria Hudema.