Fermierii din Iași cu polițe de asigurări la City Insurance trebuie să își asigure utilajele agricole, clădirile sau alte bunuri achiziționate cu fonduri europene la altă companie

de: Redacția BZI
02:00, 14 oct. 2021

Beneficiarii din Iași ai fondurilor europene trebuie să-și facă noi polițe de asigurare dacă cele vechi sunt încheiate cu compania City Insurance. AFIR a anunțat că, potrivit legislației în vigoare, până la expirarea poliței pe care o dețin, beneficiarii trebuie să prezinte o poliță de asigurare a avansului eliberată de o societate de asigurări autorizată

Fermierii din Iași care au polițe de asigurare la City Insurance trebuie să le schimbe. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, legislația în vigoare prevede ca beneficiarii din Iași să renunțe la această poliță dacă au contracte de asigurare încheiate cu societatea de asigurare-reasigurare City Insurance S.A. (City Insurance) și să notifice compania.

„Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor din mediul rural că Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare-reasigurare City Insurance S.A., prin Decizia nr. 1148/ 17.09.2021. Având în vedere această situație, reamintim obligativitatea beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de a respecta prevederile articolului 23, din Ordonanța de Urgență nr. 49 din 23 octombrie 2015. Articolul prevede ca societatea de asigurări emitentă a poliței căreia îi este subordonată plata avansului, acolo unde este cazul, trebuie să fie autorizată, conform legislației în vigoare”, susțin reprezentanții AFIR Iași.

Fermierii din Iași trebuie să își facă altă asigurare dacă cea veche este la compania City Insurance

Astfel, beneficiarii care au contractele de asigurare încheiate cu City Insurance trebuie să ia o decizie cu privire la această situație și să se asigure că nu vor rămâne fără un instrument de garantare valid, luând în calcul și termenul de 90 de zile de la declararea definitivă falimentului, dată care va fi anunțată public în perioada următoare. Autoritatea de Supraveghere Financiară face, de asemenea, precizarea că toți creditorii de asigurare beneficiază de protecția Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) în vederea recuperării primelor plătite în avans sau a despăgubirilor datorate, conform contractelor de asigurare încheiate. Majoritatea fermierilor din Iași care au accesat fonduri europene au încheiat polițe de asigurare cu City Insurance. Șoferii din Iași au fost cei mai afectați de situația firmei City Insurance.

O parte din utilajele agricole achiziționate de ieșeni cu fonduri europene erau asigurate la City Insurance

Fermierii din Iași care au obținut fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole le-au asigurat la compania City Insurance. Numai în anul 2021 au fost achiziționate utilaje noi, în valoare de 3 milioane de euro. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2020, în cadrul submăsurii 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole – , este de 400.000 de euro. Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 100.000 și 300.000 de euro. De asemenea, agricultorii pot depune cererile în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor. Măsura este una de succes, până în prezent fiind solicitate fonduri europene în valoare de 50.000 de lei. Termenul de depunere a cererilor expiră la sfârșitul acestei luni.