Fermierii din Iași care nu aduc aceste acte la APIA ratează subvenția de 4.620 de euro la hectar. Documentele justificative se depun până la data de 2 noiembrie 2020

de: Raluca Costin
02:00, 06 oct. 2020

Fermierii din Iași pot încasa cea mai mare subvenție dacă depun mai multe documente la APIA. Termenul final de depunere a documentelor justificative pentru obținerea sprijinului cuplat vegetal pentru legumele cultivate în sere și solarii este data de 2 noiembrie 2020. Legumicultorii care au depus cererea la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) trebuie să respecte termenul de depunere pentru ca cererea să fie eligibilă și să încaseze banii.

Fermierii din Iași pot încasa sprijinul cuplat vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii. Documentele pe care trebuie să le aducă sunt factura sau filele din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice, pentru comercializarea unei producții minime la o unitate de înregistrate pentru siguranța alimentelor. Factura sau bonul fiscal de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau buletinul de analiză oficială trebuie aduse de fermierii din Iași care vor să obțină sprijinul cuplat zootehnic. Ajutorul financiar se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării unor cantități minime anuale pentru hectarul cultivat de castraveți, tomate, ardei sau varză.

În perioada 2017-2020 fermierii din Iași au investit peste 800.000 de euro în serele cu legume din mediul rural, bani obținuți prin programul „Tomata”

În ultimii trei ani a crescut numărul cultivatorilor de roșii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata” pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii din Iași au investit peste 800.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate. În perioada 2017-2020 au fost aprobate 342 de dosare depuse de fermierii din Iași în cadrul programului „Tomata”.

Fermierii din Iași pot obține între 2.500 și 7.000 de euro, ajutoare financiare pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19

Agricultorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 pot depune cereri în cadrul Măsurii 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19”. Depunerea documentelor este gestionată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași. Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități, care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în special în sectoarele zootehnic, crescătorii de bovine, ovine și caprine, legume-fructe și cartofi, ca fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Ieșenii care au muncit în străinătate pot obține fonduri europene de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca tânăr fermier

Până pe data de 15 octombrie 2020 ieșenii mai pot depune proiecte pe site-ul AFIR în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tânărului fermier”. Pot solicita finanțarea tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimii 5 ani calendaristici dinaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol atât din țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări terțe ale UE. O altă condiție este ca aceștia să fi avut un loc de muncă în domeniul agricol cel puțin 3 luni în ultimele 12 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare. Pentru dovada locului de muncă, în cazul în care solicitantul nu poate depune documentul autentificat cu apostilă, acesta poate depune un certificat de înregistrare care dovedește prezența solicitantului în statul în care a desfășurat activitate.