Fermierii din Iași care depun cererile unice de plată la APIA în această perioadă sunt penalizați cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere

de: Raluca Costin
02:00, 25 mai 2021

Agricultorii din Iași care nu au reușit să depună cererile la APIA în campania derulată în acest an o pot face până la data de 11 iunie 2021, însă sunt penalizați cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Fermierii au depus 18.766 de cereri pentru o suprafață de 280.865 de hectare, un număr mai mic față de cel înregistrat anul trecut

Fermierii din Iași mai pot depune cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin care solicită subvențiile pentru terenurile agricole sau fermele cu animale. Aceștia vor fi însă penalizați cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. În campania APIA derulată în acest an au fost depuse mai puține cereri ca în anul 2020, însă a rămas aceeași suprafață agricolă pentru care s-au solicitat ajutoarele financiare de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat. Potrivit directorului APIA, Sergiu Jităreanu, controalele în ferme vor demara în luna iulie 2021.

„Până la data de 21 mai 2021 au fost depuse 18.766 de cereri cu o suprafață de 280.865,71 de hectare. Ultima zi de depunere a cererilor unice de plată pentru campania 2021 este 11 iunie. Începând cu data de 18 mai se aplică o penalitate de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Controalele pe teren pentru acest an vor demara începând cu data de 5 iulie 2021”, susține Sergiu Jităreanu, director al APIA Iași.

Fermierii din Iași care au solicitat subvenții de la APIA vor fi controlați de inspectorii instituției

În fiecare an, inspectorii din cadrul instituției verifică fermele din județ selectate pentru control după ce se finalizează campania de depunere a cererilor unice de plată. În anul 2020 au fost controlați de către inspectorii APIA un număr de 743 de fermieri care dețin o suprafață de 64.921 de hectare. Vor fi efectuate atât controale administrative, cât și controale în teren și prin teledetecție.

Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate. Fermierii din Iași vor fi anunțați cu 14 zile înainte de a fi verificați de inspectorii din cadrul instituției și controalele vor acoperi toate parcelele agricole pentru care a fost depusă cererea la APIA Iași, pentru stabilirea conformității cu criteriile de eligibilitate, angajamente și alte obligații.

Agricultorii care au depus cererile unice de plată pot să solicite și adeverințele pentru credite

Fermierii din Iași care depun cererile unice de plată la APIA pot solicita și adeverințele pentru credite. Imediat după ce agricultorii depun aceste documente, pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare care se pot obține în câteva zile de la depunerea solicitării. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare.

APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă- M10, M11, M13. Până în prezent au fost depuse 54 de solicitări din partea fermierilor din Iași.