Fermierii din Iași care cultivă muștar primesc banii în programul pentru plante aromatice. APIA a autorizat la plată suma de 71.413 lei

de: Raluca Costin
02:00, 06 nov. 2021

APIA a autorizat la plata ajutoarelor financiare 4 fermieri din Iași care cultivă 97,71 de hectare cu muștar. Cultivatorii de plante aromatice primesc 150 de euro la hectar, suma totală fiind de 71.413 lei. Programul se derulează pentru prima dată, iar 2 beneficiari au fost respinși de la plată pentru că nu au respectat condițiile de eligibilitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile către fermierii din Iași care cultivă muștar și s-au înscris în programul pentru plante aromatice. Din cei 6 cultivatori care au depus cererile în programul de finanțare au fost eligibili la plată, în urma verificărilor efectuate de inspectorii APIA Iași, doar 4. Programul pentru susținerea producției de plante aromatice își propune creșterea suprafețelor cultivate cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar.

Suma totală autorizată la plată, la nivel național, este de 1.012.502,92 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 50 de beneficiari eligibili, care au accesat această formă de ajutor de minimis în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, cu modificările și completările ulterioare. Din numărul total de 88 de cereri depuse, la nivel național, 8 beneficiari și-au retras cererea de înscriere în programul de minimis, 30 de beneficiari au fost respinși în urma verificărilor privind respectarea condițiilor de eligibilitate, iar 50 de beneficiari eligibili au fost autorizați la plată.

Interesul a fost scăzut din partea fermierilor din Iași pentru programul derulat de MADR

Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor proporțional cu suprafața efectiv cultivată și este exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020. Interesul nu a fost mare din partea cultivatorilor din Iași de plante aromatice, însă specialiștii din domeniul agricol se așteaptă ca numărul acestora să crească în următoarele sesiuni de depunere a cererilor.

Un alt program derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a avut succes și în acest an, este cel pentru ajutor de minimis la legume, fostul „Tomata”. Legumicultorii din județul Iași au depus în acest an, în cadrul acestei scheme de finanțare, un număr de 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați. Iașul este în topul județelor în privința solicitărilor depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro, la hectar.

Legumicultorii din Iași vând marfa pentru a obține ajutorul de minimis în valoare de 2.000 de euro, la hectar

Producătorii care au solicitat ajutoarele financiare și au fost verificați de inspectorii APIA și cei ai Direcției Agricole Iași aduc documentele justificative vânzării la sediul APIA. Legumicultorii au termen până la finalul lunii octombrie 2021 să aducă actele. Producătorii din Iași au solicitat ajutorul de minimis pentru roșii, castraveți, vinete, ardei, varză, cultivate în spații protejate. Banii se acordă pentru o singură cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la APIA. Suma acordată producătorilor de legume este de 2.000 de euro, le hectar. Producătorii din Iași au obținut, în perioada 2017-2020, ajutoare de minimis în valoare de aproape 1 milion de lei, în fostul program „Tomata”.