Fermierii din Iași care au solicitat subvenția în programul de minimis la usturoi sunt verificați de inspectorii Direcției Agricole. Anul acesta s-au înscris în program 27 de producători

de: evelina.chitoroaga
04:00, 18 iun. 2020

Fermierii din Iași care vor să obțină anul acesta banii de la stat vor fi controlați de inspectorii Direcției Agricole. Specialiștii vor verifica cei 27 de producători din Iași, care au declarat că au cultivat 30 de hectare cu usturoi, dacă datele depuse în cereri sunt reale. Numărul producătorilor înscriși în anul 2020 în programul de minimis la usturoi este mai mare față cei înregistrați în anul 2019. De asemenea, anul acesta subvenția a fost mărită, de la 1.000 la 3.000 de euro pe hectar

Fermierii din Iași care vor să obțină anul acesta banii de la stat vor fi controlați de inspectorii Direcției Agricole. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, controalele se vor face la fața locului, la terenurile producătorilor care vor să primească ajutorul oferit de stat și anul acesta. De asemenea, producătorii din Iași trebuie să aducă documentele justificative vânzării producției la sediul Direcției Agricole Iași până la sfârșitul lunii octombrie 2020. Anul trecut, 9 producători din Iași au obținut 6.300 de euro pentru culturile de usturoi.

Fermierii din Iași care nu îndeplinesc condițiile din cadrul programului vor pierde subvenția de 3.000 de euro la hectar

Gabriel Hoha, directorul executiv al Direcției Agricole Iași, susține că specialiștii din cadrul instituției vor verifica terenurile agricole ale fermierilor din Iași până la sfârșitul lunii iunie 2020.

„Acum am început controalele la producătorii de usturoi care s-au înscris în programul de minimis. Vor fi controale la fața locului pentru verificarea suprafețelor declarate în cererile depuse anul acesta. Dacă nu corespund datele din dosar cu cele găsite în teren, producătorii din Iași nu mai primesc subvenția de 3.000 de euro la hectar. Anul acesta s-au înscris mai mulți producători de usturoi”, a declarat Gabriel Hoha, directorul executiv al Direcției Agricole Iași.

Suprafață de minim 3.000 de metri pătrați cultivată cu usturoi, condiție obligatorie pentru obținerea subvenției de la stat

Documentele justificative pe care trebuie să le aducă fermierii din Iași la Direcția Agricolă sunt bonul fiscal/factura/fila sau filele din carnetul de comercializare. Pentru a fi eligibili, producătorii din județ care vor să obțină ajutorul financiar în cadrul programului de minimis la usturoi trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 3 kilograme usturoi pe 10 metri pătrați, să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere și să facă dovada producției până cel târziu la sfârșitul lunii octombrie.

Iașul este pe locul 3 la nivel național în ceea ce privește suprafața cultivată cu usturoi

Valoarea sprijinului financiar acordat viitorilor beneficiari este de 13.950 de lei pe hectar și reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 de euro pe hectar. Fermierii pot obține maximum 15.000 de euro în trei exerciții financiare. Triplarea subvenției la usturoi a fost făcută la cererea fermierilor din Iași. Specialiștii susțin că această cultură are potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unei premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman și Timiș. La nivelul județului Iași sunt cultivate 420 de hectare cu usturoi.

Subvențiile acordate anul acesta producătorilor din Iași de APIA sunt cuprinse între 13 și 1.000 de euro

Fermierii din Iași obțin anul acesta și subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Aceștia au depus documentele necesare pentru obținerea sprijinului cuplat pentru diverse legume pe care le cultivă în solarii sau în câmp. Subvențiile pe care le pot obține producătorii din județ sunt cuprinse între 13 euro și 1.000 de euro, bani primiți de la Uniunea Europeană. Pentru anul 2019, producătorii din Iași au primit subvenții în valoare de 12.349.000 de lei pentru legumele cultivate.