Fermierii din Iași care au solicitat subvenția APIA trebuie să înscrie caprinele și ovinele în registrul genealogic până pe 1 septembrie 2020
Fermierii din Iași care au solicitat subvenția APIA în anul 2020 pentru ferme zootehnice trebuie să depună mai multe documente.
Ovinele și caprinele pentru care crescătorii de animale din Iași solicită sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, 17.71 euro/cap de animal în 2019, trebuie înscrise în registrele genealogice ale raselor până la data limită de 1 septembrie 2020
Fermierii din Iași care au solicitat subvenția APIA în anul 2020 pentru ferme zootehnice trebuie să depună mai multe documente. Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului genealogic al rasei sau adeverința eliberată de Oficiul pentru Zootehnie se poate depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 1 septembrie 2020 inclusiv. Cuantumul sprijinului cuplat pentru ovine și caprine, la nivelul anului 2019, este de 17,7173 euro/cap de animal, respectiv 84,1500 lei/cap de animal.
În anul 2020, avansul pentru subvențiile la ovine și caprine se va acorda începând cu luna octombrie 2020, fiind vorba de 75 la sută din suma totală acordată fermierilor
Fermierii din Iași au solicitat subvenția APIA pentru 200.000 de ovine și alte 60.000 de caprine, în anul 2020. Cei aproape 2.000 de fermieri care vor să obțină banii pentru fermele zootehnice trebuie să depună documentele la sediile APIA Iași. Accesul în sediile APIA se va face respectând regulile sanitare împotriva COVID-19, respectiv purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor la intrarea în instituție, păstrarea distanței, prezența unui singur fermier/funcționar pentru evitarea aglomerării. În anul 2020, avansul pentru subvențiile la ovine și caprine se va acorda începând cu luna octombrie 2020.
Fermierii din Iași au primit în anul 2019 subvenții în valoare de 15,5 milioane de euro pentru fermele zootehnice
Cererile pot fi depuse direct la sediul Centrului județean APIA, unde este depusă cererea inițială anuală sau transmise de către fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică fax)/ servicii poștale/ încărcate pe serverul extern pus la dispoziție de APIA (accesibil de pe internet la adresa http://213.177.4.194:8084/ ). Cererea de plată a ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei trebuie să fie însoțită de mai multe documente, pe care fermierii din Iași trebuie să le obțină de la Agenția Națională în Zootehnie și APIA.
O parte dintre documentele depuse de crescătorii din Iași la APIA trebuie avizate de Agenția Națională în Zootehnie
Printre documentele obligatorii pe care trebuie să le depună fermierii din Iași care vor subvenția APIA sunt memoriul tehnic cu activitățile, inclusiv lucrările efectuate pentru realizarea obiectivelor prevăzute în programele de ameliorare și/sau conservare, aprobat de Agenția Națională în Zootehnie (ANZ). De asemenea, lista activităților, inclusiv lucrările și tarifele acestora pentru serviciile prevăzute la art.7 alin.(2) în luna/trimestrul pentru care se solicită ajutorul de stat, avizată de ANZ, trebuie depusă la dosarul unde se află cererea de plată.
APIA a plătit ieșenilor în anul 2020 subvenții în valoare de 70 de milioane de euro, bani pentru campania 2019
Fermierii din Iași au depus 20.000 de cereri în campania 2020 pentru 280.000 de hectare de teren agricol. Agricultorii care în perioada 2 martie-15 iunie 2020 au depus cererile unice de plată trebuie să semneze documentele depuse pentru a accesa subvențiile solicitate. Aceștia trebuie să treacă pe la sediile centrelor locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași unde sunt arondați pentru a semna cererile depuse până la data de 1 septembrie 2020. Inspectorii APIA au demarat controalele în fermele din Iași.
Fermierii din Iași care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate riscă excluderea de la plată timp de 5 ani
Orice fermier din județ care solicită sprijin financiar din fonduri europene sau naționale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate pe tot parcursul anului 2020, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor. Fermierii din Iași vor fi anunțați cu 14 zile înainte de a fi controlați, printr-un preaviz emis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași. Vor fi verificați agricultorii din Iași care au solicitat subvențiile în cadrul a 10 scheme de plată derulate de APIA.