Fermierii din Iași care au depus cereri în Programul de minimis pentru plante aromatice vor fi verificați de inspectorii APIA. Cultivatorii din județ au solicitat ajutoare în valoare de 20.000 de euro
Fermierii din Iași care au solicitat ajutoarele financiare în Programul de minimis pentru plante aromatice, derulat pentru prima dată în anul 2021, vor fi verificați de inspectorii APIA. Dacă îndeplinesc toate condițiile, producătorii din Iași pot obține subvenții în valoare de 20.000 de euro
Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au demarat controalele la producătorii din Iași care au solicitat ajutoare financiare în Programul de minimis pentru plante aromatice. Ieșenii au depus doar șase cereri în acest program derulat pentru prima dată în anul 2021. Aceștia vor fi controlați la fața locului de către specialiștii din cadrul APIA care verifică dacă ceea ce au declarat producătorii în cererea depusă se regăsește și la fața locului.
Fermierii ieșeni au solicitat ajutoare financiare în valoare de 20.000 de euro, pentru plantații cu muștar și busuioc. Cele mai multe cereri sunt din partea cultivatorilor de muștar, care pot primi 150 de euro la hectar. Fermierii primesc între 150 de euro și 2.600 de euro la hectar, în funcție de cultură. Programul pentru susținerea producției de plante aromatice își propune creșterea suprafețelor cultivate cu busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar. Începând cu 15 octombrie 2021, cultivatorii de plante aromatice din Iași pot aduce documentele justificative vânzării produselor.
Cultivatorii de plante aromatice din Iași au solicitat ajutoare financiare în valoare de 20.000 de euro
Interesul nu a fost mare din partea cultivatorilor de plante aromatice, însă specialiștii din domeniul agricol se așteaptă ca numărul acestora să crească în următoarele sesiuni de depunere a cererilor. Un alt program derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a avut succes și în acest an, este cel pentru ajutor de minimis la legume, fostul „Tomata”. Legumicultorii din județul Iași au depus în acest an, în cadrul acestei scheme de finanțare, un număr de 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați.
Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro, la hectar. Producătorii care au solicitat ajutoarele financiare vor fi verificați de inspectorii APIA și cei ai Direcției Agricole Iași. Producătorii pot aduce documentele justificative vânzării până la finalul lunii octombrie 2021. Legumicultorii din Iași au solicitat ajutorul de minimis pentru roșii, castraveți, vinete, ardei, varză, cultivate în spații protejate.
Noi sesiuni de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri vor fi deschise în această lună
Producătorii din Iași care vor să dezvolte afaceri de succes cu fonduri europene pot depune proiectele la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din a doua jumătate a lunii august 2021, în submăsurile 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Sumele care pot fi accesate de fermierii din Iași care vor să depună proiecte în cadrul acestor două submăsuri sunt cuprinse între 15.000 și 70.000 de euro. În ultima sesiune de depunere a proiectelor de către tinerii din Iași, care au muncit în diaspora, au fost depuse 16 cereri de finanțare, iar cinci dintre ele au fost deja evaluate și declarate eligibile la finanțare. Dosarele de finanțare sunt verificate de specialiștii din cadrul Agenției, iar dacă cele depuse de tinerii din Iași vor fi eligibile, adică vor îndeplini toate condițiile pentru a primi banii europeni, sumele vor fi virate în conturile beneficiarilor, până la finalul anului 2021.