Fermierii din Iași au semnat primele contracte de irigații pentru campania din 2023. ANIF va furniza apa gratuit

de: Raluca COSTIN
02:00, 21 mart. 2023

Agricultorii din județ care au nevoie, în acest an, de apa furnizată de ANIF au semnat contracte de irigații pentru campania din 2023. O parte dintre fermierii din Iași au făcut demersuri pentru a primi gratuit apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole, fiind semnate 28 de contracte cu beneficiarii pentru 27.361 de hectare

Fermierii din Iași care încep campania de primăvară și vor să irige terenurile mai au timp să semneze contractele cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției, suprafața contractată până în prezent este de 27.361 de hectare. Anual, în medie se semnează contracte pentru o suprafață de 40.000 de hectare. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF. Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași.

„La nivelul județului Iași, suprafața viabilă amenajată cu lucrări de irigații este de 42.932 de hectare. Filiala ANIF Iași are încheiate, până în momentul de față, contracte cu FOUAI/OUAI, dar și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contactată este de 27.361 de hectare”, susține Marius Horea Șerban, directorul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași.

Fermierii din Iași au semnat primele contracte de irigații

În ultimii ani a crescut cererea din partea fermierilor din Iași pentru irigații, întrucât seceta le-a dat bătăi de cap și a generat pierderi majore. Agricultorii au atras atenția că, în județul Iași, clima s-a schimbat, de aceea în ultimii 3 ani au avut de suferit din cauza acestui fenomen natural.

Fermierii din Iași au primit despăgubiri de secetă pentru o parte din culturile calamitate de secetă în anul 2022 și au cerut Ministerului Agriculturii să își respecte angajamentele și să plătească și restul sumelor promise. Agricultorii din Iași care au depus cereri de calamitate ce au fost declarate eligibile de specialiștii Direcției pentru Agricultură Iași primesc banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), 20 de milioane de lei, drept despăgubiri de secetă.

Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. Astfel, fermierii din Iași și din alte zone din Moldova, afectați de seceta pedologică, au cerut investiții în sistemul de irigații.

Investiții în sistemul de irigații din Iași

În ultimii ani au fost investite câteva milioane de lei în sistemul principal de irigații, însă fermierii susțin că nu este suficient. În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații din Iași. Lucrările sunt aproape de final la stația SPA Sud Soloneț care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni. Sistemul de irigații va fi modernizat și în stația SPA Nord Soloneț care deservește aproape 7.000 de hectare, dar și la SPA Lunca, unde sunt în jur de 6.000 de hectare.

Valoarea totală a investiției în amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni, unde sunt cele 3 stații SPA, este de aproximativ 22 de milioane de lei. Iașul a atras și fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații.

Fermierii au semnat primele contracte de irigații pentru campania de primăvară, însă o mai pot face.