Fermierii din Iași au pierdut 600.000 de euro, după ce proiectele pe fonduri europene au fost respinse de AFIR. În anul 2020 sunt disponibile 2 milioane de euro pentru grupurile de producători

de: Raluca Costin
04:00, 20 iul. 2020

Fermierii din Iași care au depus proiecte în anul 2019, prin care solicită fonduri europene, nu au primit cei 600.000 de euro solicitați. Cele 3 cereri de finanțare depuse de ieșeni în cadrul submăsurii 9.1a- „Înființarea grupurilor de producători” au fost neeligibile la finanțare. Astfel, fermierii din Iași au pierdut 600.000 de euro, bani nerambursabili, necesari dezvoltării afacerilor din domeniul agricol. Ieșenii interesați de fondurile disponibile în cadrul AFIR, în domeniul pomicol, mai pot depune proiecte până la sfârșitul lunii septembrie 2020

Fermierii din Iași care au depus proiecte în anul 2019, prin care solicită fonduri europene, nu au primit cei 600.000 de euro solicitați. Raportul de selecție a dosarelor a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar pe lista județelor cu proiecte selectate la finanțare nu se află și Iașul. Cele 3 asociații de producători din Iași care au depus proiectele în anul 2019 vor încerca și în această sesiune de finanțare să obțină fondurile europene.

„Încă mai au timp să depună proiectele. Au cerut mai multe clarificări cu privire la proiectele depuse anul trecut și au nevoie de acești bani pentru că și-au propus să dezvolte piața pomicolă din Iași”, susțin reprezentanții AFIR Iași.

Fermierii din Iași care se asociază și vor să dezvolte afaceri cu fonduri nerambursabile în domeniul pomicol pot depune proiecte pe site-ul AFIR

AFIR primește cereri de finanțare pentru submăsura 9.1a- „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” până la data de 30 septembrie 2020. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor din această sesiune se ridică la 1.985.644 euro.
Pot obține finanțare prin submăsura 9.1a grupurile de producători din sectorul pomicol constituite conform legislației specifice în vigoare, care au ca scop principal valorificarea în comun a produselor agricole și care deservesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect. De asemenea, grupurile de producători trebuie să se încadreze în definiția IMM-urilor și să fie recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014.

Investițiile din domeniul pomicol din Iași realizate cu ajutorul fondurilor europene prin PNDR 2014-2020 se ridică la 6 milioane de euro

Fermierii din Iași care se asociază pot obține fonduri europene în valoare de 100.000 de euro. Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100 la sută și nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate (VPC) în primii 5 ani de la recunoaștere. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea „Investiții PNDR”- Sectorul pomicol, în pagina dedicată submăsurii 9.1a.

Tinerii din Iași care vor să devină fermieri cu acte în regulă pot depune proiecte europene până pe 15 octombrie 2020

Fermierii din Iași au la dispoziție fonduri europene în valoare de 43 de milioane de euro pentru înființarea unor afaceri de succes în mediul rural. După 3 luni de la amânarea lansării submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri” din cauza pandemiei de coronavirus, persoanele care vor să devină agricultori cu acte în regulă pot depune cererile de finanțare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fiecare beneficiar din Iași cu proiect eligibil poate obține 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, sumă mai mare cu 10.000 de euro față de sumele acordate în anii precedenți. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va pune la dispoziția tinerilor întorși din diaspora, care vor să devină fermieri, jumătate din suma totală de finanțare în cadrul acestei scheme.