Fermierii din Iași au irigat 33.548 de hectare cu terenuri agricole! Seceta face ravagii în ferme
Fermierii din Iași au irigat 33.548 de hectare cu terenuri agricole, o suprafață mai mare față de cea înregistrată anul trecut. Seceta face ravagii, astfel că aceștia udă și de 3 ori culturile
Fermierii din Iași au încheiat cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), filiala Iași, contracte de irigații pentru o suprafață de 33.548 de hectare, dintre cele 42.000 amenajate cu sisteme de irigații. Seceta a generat o creștere a numărului de contracte în ultima lună, iar fermieri au udat culturile și de 3 ori pe zi.
„Filiala ANIF Iași are încheiate 26 de contracte pentru furnizarea apei pentru irigații. Suprafața contractată este de 29.712 hectare, contractele fiind încheiate atât cu FOUAI/OUAI, cât și cu persoane fizice și juridice. Suprafața irigată cumulat până la 22 august 2023 este de 33.548 de hectare. Lungimea canalelor de irigații umplute cu apă este de 82,16 kilometri”, susține Marius Horea Șerban, director ANIF Iași.
Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI).
Fermierii din Iași au irigat de 3 ori într-o zi din cauza secetei
Fermierii din Iași primesc gratuit apa pentru irigații. Seceta s-a instalat în județul Iași de la începutul acestui an, iar fermierii au preconizat că vor fi probleme cu producția, mai ales că în ultimii ani s-au mai confruntat cu această situație. Fermierii din Iași au înregistrat pierderi financiare majore din cauza secetei extreme din anul 2022.
Agricultorii așteaptă despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară, afectate de secetă, respectiv porumb, floarea-soarelui sau soia. Din Iași s-au depus 3.801 cereri pentru 72.000 de hectare. Ajutorul de stat se derulează prin Direcțiile Agricole, iar fermierii au putut depune cereri până la data de 20 iulie. În această perioadă se pregătesc banii pentru beneficiarii despăgubirilor de secetă, iar sumele ar putea fi virate în conturi chiar din luna septembrie 2023.
Anul 2023 va fi mai dificil pentru fermieri, comparativ cu 2022
Agricultorii din Iași sunt nemulțumiți că situația de pe piața cerealelor este mai gravă față de cea de anul trecut, iar seceta face din nou ravagii în ferme. Aceștia spun că au preconizat, dar nu au fost luați în seamă. Potrivit fermierilor din Iași, lipsa precipitațiilor din ultima perioadă va afecta negativ toate culturile agricole, floarea-soarelui, porumb, soia, înființate în primăvara anului 2023, atât cantitativ, cât și calitativ. La această dată, culturile agricole suferă din cauza evapotranspirației cu efect direct asupra boabelor care nu o să mai fie în parametri, în ceea ce privește greutatea hectolitrică, apărând fenomenul de șiștăvire (n.r. – uscarea boabelor).
Drept urmare, din cauza secetei fermierii din Iași au irigat 33.548 de hectare cu terenuri agricole, o suprafață mai mare față de cea înregistrată anul trecut.