Fermierii din Iași au investit un milion de euro în afacerile din mediul rural, bani primiți prin intermediul GAL-ului Valea Prutului
Fermierii din Iași au obținut un milion de euro, fonduri europene, prin intermediul GAL-ului (grup de acțiune locală) Valea Prutului. Banii au fost investiți în utilaje agricole noi, ferme zootehnice sau afaceri non-agricole. În Iași activează 12 grupuri de acțiune locală
Fermierii din Iași au primit un milion de lei pentru cele 15 proiecte eligibile depuse în cadrul GAL-ului Valea Prutului, unul dintre cele mai vechi din Iași. Beneficiarii au investit banii în afaceri non-agricole, în utilaje performante sau ferme zootehnice. Astfel, ieșenii din 15 comune au reușit să dezvolte mici afaceri de succes, cu ajutorul fondurilor europene obținute, dacă fac parte din aceste grupuri de acțiune locală.
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Doar ieșenii care locuiesc în cele 11 unități administrativ-teritoriale pe care le gestionează GAL-ul Valea Prutului, anume Andrieșeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roșcani, Trifești, Țigănași, Victoria (județul Iași) și Românești, Santa Mare, Ștefănești (județul Botoșani), pot obține banii europeni.
Fermierii din Iași vor putea depune proiecte în cadrul GAL-urilor
Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.
Grupurile de acțiune locală aduc mai multă vizibilitate teritorială fermierilor care sunt regrupați. Miile de proiecte depuse în ultimii 5 ani au atras milioane de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea mediului rural. Noi sesiuni de depunere a proiectelor vor fi deschise, începând cu anul 2023. Toate proiectele depuse de ieșeni sunt verificate de specialiștii în acordarea fondurilor europene, respectiv Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Mai pot fi ceruți banii pentru primele de asigurare
În această perioadă mai sunt deschise sesiuni de depunere a proiectelor pentru obținerea fondurilor europene, la AFIR. Ieșenii mai pot cere bani pentru primele de asigurare agricolă până pe 12 decembrie 2022.
Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. Până în prezent au fost depuse proiecte în valoare de 800.000 de euro.
De asemenea, fermierii din Iași au solicitat fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului pomicol.