Fermierii din Iași au investit în utilaje agricole performante fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro în acest an. Plățile continuă către beneficiarii din județ
Fermierii ieșeni care au cerut fonduri europene pentru cumpărarea unor utilaje agricole performante au primit de la AFIR 1,1 milioane de euro. Banii au fost virați în conturile beneficiarilor în acest an, iar plățile vor continua în acest an. Agricultorii din Iași au primit 5 milioane de euro, fonduri europene, în PNDR 2021-2020, numai pentru utilaje agricole
Agricultorii din Iași care au vrut să-și schimbe utilajele vechi cu altele noi, performante, au accesat fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro. Banii au fost plătiți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în anul 2021 beneficiarilor din Iași care au depus proiecte în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2021, în cadrul Submăsurii 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole – , este 400.000 de euro, fiind făcute plăți cuprinse între 100.000 și 400.000 de euro. Fermierii din Iași care au obținut fondurile europene și vor să facă agricultură performantă au primit în cadrul PNDR 2014-2020 fonduri nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro, pe lângă cele 1,1 milioane de euro plătite în acest an. Plățile către beneficiarii din Iași vor continua în 2021.
Bani europeni pentru cumpărarea de utilaje agricole performante
Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru Regiunea de Nord-Est, în județele Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava, Iași și Bacău, cele mai mari sume au fost acordate beneficiarilor cu proiecte mari, eligibili la finanțare. Plăți au fost făcute și către beneficiarii din mediul rural care au depus proiectele în Submăsurile 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Fermierii din Iași au încasat în acest an fonduri nerambursabile în valoare de 11 milioane de euro, pentru proiectele eligibile la finanțare.
Beneficiarii din Regiunea de Nord-Est au încasat fonduri europene în valoare de 28 de milioane de euro. Specialiștii în acordarea fondurilor europene analizează în această perioadă cererile depuse de ieșeni în perioada mai-iulie 2021, în componenta Diaspora, din cadrul Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , iar plățile vor fi făcute până la finalul anului. Tinerii ieșeni care s-au întors din străinătate vor să investească banii europeni în ferme zootehnice și sere cu legume.
O nouă sesiune, de pe 30 iulie 2021
Fermierii din Iași vor putea depune cererile de finanțare în cadrul Submăsurii 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor. Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro, pentru toți fermierii din țară.
Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de profil un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de Submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu – de toamnă, de iarnă sau târziu – de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.