Fermierii din Iași au investit două milioane de euro, fonduri europene, în utilaje agricole. AFIR a plătit peste 20 de milioane de euro beneficiarilor din Iași

de: Raluca Costin
02:00, 30 oct. 2020

Fermierii din Iași au achiziționat cu două milioane de euro, fonduri europene, utilaje agricole performante. În anul 2020, cei mai mulți bani obținuți de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost accesați de agricultorii care vor să-și schimbe utilajele agricole vechi. AFIR a plătit către acești ieșeni 5,5 milioane de euro, din suma de 20 de milioane de euro, achitată către toți beneficiarii din județul Iași

Agricultorii din Iași care au vrut să-și schimbe utilajele vechi cu altele noi, performante, au accesat fonduri europene în valoare de două milioane de euro. Banii au fost plătiți de AFIR în ultimele două luni beneficiarilor din Iași care au depus proiecte în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Fermierii din Iași au primit în anul 2020 fonduri europene de peste 20 de milioane de euro. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2020, în cadrul submăsurii 4.1- „Modernizarea exploatațiilor agricole”, este de 400.000 de euro. Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 100.000 și 300.000 de euro.

Ieșenii au investit în utilajele agricole performante peste 8 milioane de euro, bani europeni obținuți de la AFIR

Fermierii din Iași care vor să facă agricultură performantă au profitat de șansa de a obține fonduri nermabursabile pentru a achiziționa utilaje agricole noi, astfel că în cadrul PNDR 2014-2020 a crescut interesul pentru accesarea acestor sume de la Uniunea Europeană. Suma totală plătită acestor fermieri care au depus proiecte eligibile în ultimii 5 ani este de peste 8 milioane de euro, sume accesate în cadrul submăsurii 4.1. Alți 600.000 de euro au fost plătiți fermierilor din Iași care au depus proiecte în cadrul GAL (grupuri de acțiune locală)-urilor pentru utilaje agricole performante.

Ieșenii au investit 13 milioane de euro în afacerile din mediul rural, bani obținuți prin intermediul grupurilor de acțiune locală

GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. În județul Iași sunt 12 GAL-uri. Acestea sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași-Sud Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare și GAL Dealurile Bohotinului. Numai în ultimii 2 ani ieșenii au dezvoltat afaceri în mediul rural cu 13 milioane de euro.

Termenul limită de depunere a proiectelor pentru asigurarea culturilor este sfârșitul lunii noiembrie 2020

Fermierii din Iași pot obține fonduri europene, pentru asigurarea culturilor în cadrul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”- destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020. Fondurile disponibile în cadrul acestei submăsuri sunt de 6,6 milioane de euro.

Fermierii din Iași au încasat de la AFIR 100.000 de euro, fonduri europene pentru culturile afectate de secetă

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor sunt eligibile la finanțare. Solicitanții pot beneficia de fonduri europene dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale.