Fermierii din Iași au început campania agricolă. Recoltă mai slabă, prețuri mai mici decât anul trecut
Fermierii din Iași au demarat campania agricolă. Aceștia spun că este sub așteptări din cauza secetei. Astfel, sunt zone în județ unde au recoltat de pe un hectar trei tone, deși sperau la o producție de patru sau cinci tone. În Iași, sunt exploatate peste 300.000 de hectare de terenuri agricole
Fermierii din Iași au demarat campania agricolă pentru 2024. Agricultorii susțin că seceta a afectat producțiile culturilor de toamnă și speră că la cele de primăvară nu vor fi probleme. Cezar Musteață, unul dintre fermierii experimentați din Iași, care exploatează peste 800 de hectare de terenuri agricole, spune că producția de anul acesta este mult diminuată.
„Producții slabe la grâu și orz, sub așteptări. S-au recoltat patru tone la hectar, în Iași, trei tone în Botoșani, două tone la grâu, în Vaslui. Prețul la grâu a scăzut de la 1 leu, la 80 de bani. Un fermier care se respectă vinde 30 la sută înainte de recoltă, dacă este preț convenabil. Restul depozităm. Culturile de primăvară arată bine, porumbul a început să polenizeze”, spune fermierul care administrează peste 800 de hectare cu grâu, porumb, orz și floarea-soarelui.
Fermierii din Iași au început campania agricolă
Fermierii din Iași susțin că se așteptau să aibă producții mici când au văzut că seceta a făcut ravagii în ultima perioadă, iar ploaia nu a acoperit deficitul de apă din sol.
„A plouat, dar nu în toate zonele și nu suficient. Au fost zone în care a bătut gheața, zone unde a plouat bine, zone unde n-a plouat deloc sau foarte puțin. La noi a plouat puțin. Nu suntem într-o zonă cu acces la irigații, deci ne rugăm să plouă. Avem grâu, orz și porumb. La grâu și orz am început recoltarea, am văzut că e puțin, încercăm să vindem. Acum e 80 de bani kilogramul. Prețuri mai mici ca anul trecut, bătaie de joc. Vedem ce se întâmplă după recoltare, dacă primim banii pentru secetă. Sunt zone unde nu s-au scos nici două tone la hectar. Media e trei-cinci tone pe județ, dar sunt și excepții, unde nu s-a făcut aproape nimic”, spune Ionuț Popa, fermier din Iași.
Agricultorii cer despăgubiri de secetă de 2.500 de lei la hectar.
Fermierii vor să protesteze din nou
Cristian Stoica, fermier cu experiență din Iași, susține că anul acesta au fost afectate culturile de toamnă.
„Culturile de toamnă au fost afectate, însă cele de primăvară sunt în parametrii normali deocamdată. Vom vedea ce va fi. Media producției este de trei-cinci tone la hectar”, susține Cristian Stoica.
Fermierii din Iași au protestat la începutul acestui an și se pregătesc de noi ieșiri în stradă, cu utilajele agricole. Aceștia vor să finalizeze campania de recoltare a cerealelor și, dacă nu primesc banii pentru culturile afectate de secetă, vor să protesteze din nou. Aceștia fac demersurile pentru a obține autorizațiile necesare. Astfel, după campania agricolă derulată la Iași ar putea avea loc noi proteste.