Fermierii din Iași au depus cererile unice de plată în procent de 70 la sută. Au mai rămas câteva zile pentru cei care vor să obțină subvențiile în campania APIA 2021
Aproximativ 70 la sută din numărul fermierilor din Iași au depus cererile unice de plată la APIA, prin care solicită subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Campania derulată de APIA are loc până la data de 17 mai 2021, astfel că agricultorii trebuie să se grăbească să depună documentele dacă vor să obțină subvențiile
Aproximativ 70 la sută din numărul total al fermierilor din Iași au depus cererile unice de plată pentru anul de cerere 2021. Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până în prezent s-au depus 15.417 cereri pentru 144.000 de hectare. Ritmul de depunere a documentelor a crescut în ultima săptămână în contextul în care termenul limită pentru fermierii din Iași care vor să obțină subvenții fără penalizări este data de 17 mai 2021.
Aceștia mai au câteva zile pentru a se înscrie în aplicația IPA online, prin care solicită banii atât pentru terenurile agricole, cât și pentru fermele zootehnice. Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrul APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro. Fermierii din Iași nu trebuie să se deplaseze la sediul central APIA sau la centrele locale din mai multe comune din județ, pentru a depune cererile unice de plată.
Fermierii din Iași trebuie să încarce mai multe documente în aplicația IPA online
Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovada cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către centrele APIA de care aparțin fermierii din județ. Fermierul se poate înscrie în aplicația IPA online de la un computer conectat la Internet, respectiv la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei.
Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze cererea unică de plată. Cele mai multe cereri depuse în ultima perioadă sunt ale fermierilor mari, din Iași, care exploatează terenuri cu o suprafață mai mare de 50 de hectare.
Agricultorii care au depus cererile unice de plată pot să solicite și adeverințele pentru credite
Fermierii din Iași care depun cererile unice de plată la APIA pot solicita și adeverințele pentru credite. Imediat după ce agricultorii depun aceste documente, pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare, care se pot lua în câteva zile de la depunerea solicitării. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă- M10, M11, M13.