Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare. Suprafața nu este confirmată de comisia de evaluare a pagubelor

de: Redacția BZI
02:00, 16 nov. 2022

Fermierii din Iași au depus cereri pentru despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, însă doar 30.000 au fost confirmate de comisia de evaluare. Ieri a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru culturile de primăvară ce au fost calamitate, iar până pe 30 noiembrie se întocmesc procesele-verbale

Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, însă, până în prezent, doar 30.000 au fost confirmate de comisia de evaluare ca fiind calamitate. Principalele culturi de toamnă afectate sunt de grâu, triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță. În această perioadă se întocmesc procesele-verbale, iar comisia verifică înștiințările depuse de fermierii din Iași.

O decizie privind suprafața afectată de secetă va fi luată după 15 decembrie 2022, când toate procesele-verbale ar trebui încheiate. În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole Județene Iași, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii sau producătorii agricoli din zonele afectate către autoritățile locale.

Fermierii din Iași sunt verificați de o comisie de evaluare a pagubelor

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative, realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi efectuate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că fermierii care au înregistrat pierderi din cauza lipsei precipitațiilor primesc compensațiile. Astfel, pentru culturile calamitate sută la sută, fermierii primesc un cuantum de 1.500 de lei pe hectar. În cazul suprafețelor cu un grad de calamitate mai mic, sumele vor fi reduse proporțional. Astfel, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60 la sută, cuantumul despăgubirii la hectar se ridică la 900 de lei. Fermierii din Iași spun că banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile. Fermierii din Iași mai spun că, până nu văd banii în conturi, nu sunt convinși că primesc despăgubirile de secetă.

Fermierii din Iași, nemulțumiți de faptul că au apărut blocaje la comerțul cu cereale

Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că războiul din Ucraina afectează comerțul cu cereale. Aceștia susțin că cerealele sunt comercializate și procesate pe teritoriul României, deși camioanele trebuiau doar să tranziteze țara. Acest lucru afectează fermierii români care nu mai pot vinde. Totodată, dacă găsesc un cumpărător, costul de achiziție este incomparabil mai mic decât cel practicat în Uniunea Europeană, astfel regulile sunt încălcate.

Pe de altă parte, fermierii din Iași au transmis și o scrisoare reprezentanților MADR, pentru a urgenta finalizarea proceselor-verbale privind seceta, pentru ca banii să fie acordați mai repede.