Fermierii din Iași au cerut de la AFIR fonduri europene în valoare de 225.000 de euro. Cererile se mai depun până pe 26 noiembrie 2021
Interesul pentru submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – este unul ridicat din partea fermierilor din Iași. Potențialii beneficiari au depus 15 cereri de finanțare în valoare de 225.000 de euro. Fiecare proiect este finanțat de AFIR cu 15.000 de euro, fonduri nerambursabile
Agricultorii din Iași care vor să își dezvolte afacerile din mediul rural au solicitat fonduri europene în valoare de 225.000 de euro, în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Fiecare proiect este finanțat cu 15.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile. Submăsura 6.3 este una dintre cele mai accesate de către fermierii ieșeni întrucât punctajul este unul ușor de atins. Mai mult, cei 15.000 de euro reprezintă pentru mulți dintre fermieri un ajutor important pentru dezvoltarea fermelor din mediul rural.
După ce proiectele sunt evaluate, beneficiarii eligibili la finanțare semnează contractele de finanțare și pot primi banii. După ce trec prin această experiență de obținere a fondurilor nerambursabile pot să depună mai ușor proiecte într-o altă submăsură unde se acordă mai multe fonduri europene. Fermierii se mai pot înscrie pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la 26 noiembrie 2021. La nivel național au fost depuse 4.791 de cereri.
Fermierii din Iași au depus 28 de cereri în submăsura 6.3
O parte din cererile depuse de fermierii din Iași în submăsura 6.3 sunt din partea tinerilor care vor să devină antreprenori în mediul rural. Tot tinerii s-au înscris și în măsura destinată celor care se instalează pentru prima dată ca fermieri. În ultima sesiune de finanțare deschisă în această vară, fermierii din Iași au depus 28 de cereri pe site-ul AFIR. Tinerii fermieri din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, în cadrul submasurii 6.1. Suma disponibilă a fost epuizată înainte de termen. Fondurile solicitate în cadrul acestei submăsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au ajuns la un procent de peste 150 la sută din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziție 2021-2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare prin submăsura 6.1, în data de 8 octombrie 2021.
Termenul de înscriere în submăsura 17.1 expiră azi, la ora 16:00
Fermierii din Iași mai pot depune cererile în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor – astăzi, pe site-ul AFIR. De la debutul sesiunii de depunere a cererilor, în luna august 2021, au fost depuse 70 de solicitări din partea fermierilor din Iași pentru înghețul de primăvară sau grindină. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1, dar și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.
Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, sunt acoperite la finanțare fenomene precum arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.