Fermele zootehnice din Iași, verificate de inspectorii APIA. Condiția obligatorie ce trebuie îndeplinită de crescătorii de capre și oi care vor să obțină ajutorul național tranzitoriu

de: Raluca Costin
02:00, 27 iul. 2021

Inspectorii APIA au demarat controalele și la fermele zootehnice din Iași, incluse în eșantionul selectat pentru controlul la fața locului, în anul 2021. Verificările vor fi efectuate până la finalul lunii august 2021. Crescătorii de oi și capre care vor să obțină subvențiile APIA, respectiv ajutorul național tranzitoriu, trebuie să respecte o condiție obligatorie

Crescătorii din Iași cu ferme zootehnice, incluși în eșantionul de control al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în anul 2021, sunt verificați de specialiști. Controalele se vor derula până la finalul lunii august 2021, fiind vorba despre verificările la fața locului la fermele cu bovine, ovine, caprine sau porcine. Dacă datele înscrise în cererea APIA din 2021 nu sunt aceleași cu datele din teren, crescătorii din Iași riscă să fie excluși de la plata subvențiilor timp de 2 ani.

De asemenea, crescătorii de oi și capre trebuie să respecte o condiție obligatorie pentru a încasa ajutorul național tranzitoriu (ANT) și sprijinul cuplat. Astfel, pentru a încasa banii de la APIA, ei trebuie să respecte perioada de reținere a animalelor în exploatațiile agricole, precizate în cererea unică de plată. Termenul de reținere în exploatații este data de 25 august 2021. Perioada de reținere este cea în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată, trebuie reținut în exploatație.

Ieșenii cu ferme zootehnice trebuie să respecte o condiție obligatorie pentru a obține ajutorul național tranzitoriu

Efectivul de ovine / caprine pentru care se solicită ajutorul național tranzitoriu trebuie să fie menținut în exploatația / exploatațiile cu cod ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) menționate în cerere. Plata ajutorului național tranzitoriu se acordă pentru minimum 50 de capete de ovine eligibile la plată și / sau 25 de capete de caprine eligibile la plată, per exploatația cu cod ANSVSA. În eșantionul de control din acest an sunt incluse 38 de exploatații cu un efectiv de 5.000 de capete.

Pe de altă parte, crescătorii de bovine care vor să obțină ajutorul COVID-19 mai pot depune cererile până pe 9 august 2021. Fermierii cu minimum 3 capete pot să obțină 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei/tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro.

Fermierii ieșeni au primit în 2021 ajutoare financiare de 21 de milioane de euro pentru pierderile cauzate de COVID-19

Agricultorii din Iași care au înregistrat pierderi din cauza pandemiei de COVID-19 au încasat în acest an ajutoare financiare în valoare de 7.000 de euro / fermă pentru pierderile provocate în anul precedent. Fermierii din Iași care au depus cereri în Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, destinată sectoarelor zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi), au primit banii de la APIA.
Cei 3.102 fermieri din Iași, înscriși la APIA, au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine, cu 11.045 de capete solicitate la plată, 1.240 de crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 de hectare cu livezi sau care au solarii cu legume.