Fermele de familie din Iași se dezvoltă cu ajutorul fondurilor europene
Noi fonduri europene vor primi tinerii care vor să dezvolte ferme de familie în Iași. AFIR va vira în conturile beneficiarilor 150.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile
Fermele de familie din Iași se dezvoltă cu ajutorul fondurilor europene ce vor fi virate în conturile beneficiarilor de către AFIR. Noi proiecte depuse de tinerii care vor să devină antreprenori, în mediul rural, au fost aprobate la finanțare. Ieșenii vor primi fondurile nerambursabile după semnarea contractelor de finanțare. Proiectele verificate de specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași presupun investiții în mediul rural, în mici sere cu legume, ferme zootehnice sau apicole.
Cei care vor să dezvolte mici afaceri de familie cu banii europeni, în sectorul vegetal, achiziționează teren agricol cu banii europeni sau investesc într-un sistem de irigații. Interesul pentru submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – a fost ridicat astfel că de fiecare dată când au fost deschise noi sesiuni de depunere a proiectelor, fondurile au fost epuizate înainte de termen. Fiecare proiect eligibil la finanțare este finanțat cu 15.000 de euro. Specialiștii în acordarea fondurilor europene spun că cei care accesează banii în submăsura 6.3 mai depun proiecte și în alte submăsuri, unde sunt disponibile sume mai mari.
Fermele de familie din Iași sunt dezvoltate cu ajutorul banilor de la AFIR
Fermierii din Iași care vor să își dezvolte afacerile de familie au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiecte în valoare de 540.000 de euro. Potențialii beneficiari au depus 36 de planuri de afaceri în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – , în ultima sesiune de finanțare, deschisă în anul 2021. Din regiunea Moldovei au fost depuse 198 de proiecte în valoare de 2,9 milioane de euro. Interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile acordate în cadrul acestei submăsuri a fost mare, întrucât punctajul este unul ușor de atins. De asemenea, fondurile europene alocate tinerilor fermieri, în anul 2021, au fost epuizate înainte de termen.
Se pot cere bani de la AFIR și pentru înființarea unor livezi
Ieșenii care vor să înființeze livezi, cu fonduri europene, mai pot depune proiecte pe site-ul AFIR. Sesiunea de depunere a proiectelor în submăsura 4.2a – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol – a fost prelungită până la 14 februarie 2022. Fondurile alocate acestei sesiuni de finanțare sunt în valoare de 30 de milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 19 proiecte în valoare de 10 milioane de euro, din toată țara, însă niciunul din Iași. Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin această submăsură sunt întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari, definite conform legislației naționale în vigoare.
Ieșenii pot obține 250.000 de euro, fonduri europene de la AFIR, pentru promovarea afacerilor, doar dacă au proiecte eligibile la finanțare. Fermele de familie, din Iași, au fost finanțate în perioada 2015-2020, cu jumătate de milion de euro.