Feritina scăzută. Un indiciu al deficitului de fier

de: BZI.ro
12:23, 09 feb. 2023

Feritina scăzută apare dacă organismul este în deficit de fier. Cantitatea de feritină din probele de sânge scade, motiv pentru care testul este folosit pentru a identifica această problemă de sănătate.

Feritina este un compus proteic în care fierul este stocat ca rezervă pentru organism. Prezența deficitului de fier în organism este determinată de valorile feritinei. Dacă există un deficit de feritină, înseamnă că există un deficit de fier în organism, numit și anemie, care este diagnosticat printr-un test de sânge. Nivelurile de feritină variază între 15 și 100 ng/ml, iar cu cât nivelul este mai mic, cu atât diagnosticul este mai sigur. Dacă nivelul de feritină este mai mic de 15ng/ml, acest lucru indică o deficiență absolută de fier.

Feritina scăzută. Care sunt simptomele deficitului de feritină?

De obicei, în cazul feritinei scăzute, o persoană devine iritabilă, are schimbări frecvente și bruște de dispoziție și adesea devine deprimată. Plângerile legate de somnul nocturn perturbat, inclusiv insomnia, sunt frecvente, cu somnolență și letargie observate în timpul zilei. O deficiență de feritină în sânge poate provoca modificări ale gustului sau constipație.

Cele mai tipice semne clinice ale unei deficiențe a acestui complex proteic sunt căderea părului și durerile inexplicabile la nivelul extremităților inferioare. Aceste simptome sunt cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi și de „tragerea” micronutrientului deficitar din structurile părului.

Astfel, o persoană suferă de lene și oboseală. Pierderea părului, amețeli frecvente, dureri inexplicabile la nivelul extremităților inferioare. Multe persoane suferă de probleme psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia.

De asemenea, acestea suferă de zgomote în urechi, culoarea ternă a pielii, slăbiciune persistentă, unghii fragile și dificultăți de respirație. De asemenea, multe persoane simt ca pielea acestora este uscată. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să consultați un medic.

Cum se tratează deficitul de feritină? Ce alimente să consumi pentru a crește nivelul de fier

Atunci când analizele de sânge arată niveluri scăzute de feritină, se diagnostichează o deficiență de feritină și poate fi tratată cu suplimente de fier, siropuri de sânge și suplimente de vitamine. Uneori, simpla administrare de vitamine nu este suficientă, caz în care pacientul este sfătuit să aibă o dietă echilibrată și să consume alimente care conțin minerale de fier.

În cazul în care deficitul de feritină a atins un nivel critic, se ia în considerare o transfuzie de sânge. Trebuie consumate alimente care conțin fier, în special consumul de carne roșie. Ceaiul și cafeaua nu trebuie luate imediat după masă, ci la cel puțin două ore după aceea.

Dietele trebuie aplicate sub supravegherea unui medic. În cazul în care se folosește o dietă vegană sau vegetariană, trebuie luate suplimente nutritive. Trebuie consumate alimente care conțin vitamina C. Sângerările menstruale excesive trebuie tratate. Este de dorit să fie evitat consumul excesiv de alcool și tutun.

Pentru a ameliora simptomul de feritina scăzută trebuie să urmați cu acuratețe sfaturile medicului. Deoarece feritina este un depozit de fier, trebuie să luați medicamente care conțin această substanță și să preferați alimentele bogate în fier. Astfel, consumați carne, ficat, fructe de mare, legume cu frunze verzi, rodie, nuci și altele. Acestea sunt eficiente pentru a o crește și a-i restabili concentrația.