Feritina mare – cauze. Cum puteți influența nivelul acesteia?

de: Corina Birta
10:16, 26 ian. 2023

În zilele noastre, este destul de frecvent ca medicii noștri să anunțe pacienții despre feritina mare și ce cauze provoacă creșterea nivelului acesteia. Aceasta este adesea descoperită în timpul examinărilor efectuate în timpul sau după o infecție cu coronavirus sau este detectată întâmplător în timpul altor examinări.

Așadar, feritina este cel mai important indicator al metabolismului fierului în organism, iar nivelul său reflectă rezervele de fier din organism. Feritina „depozitează” fierul în ficat, splină, mușchi, măduvă osoasă și celulele mucoasei intestinale și eliberează fierul în funcție de necesități. Serul persoanelor sănătoase conține cantități mici de feritină, ale cărei surse principale sunt celulele protectoare ale organismului, monocitele din sânge și macrofagele din ficat și splină.

Feritina mare cauze. Care ar trebui să fie indicele acesteia în organism?

Este important de știut că feritina face parte din grupul așa-numitelor „proteine ale fazei inflamatorii acute”, împreună cu proteina C reactivă, fibrinogenul, ceruloplasmina și alte proteine. Aceasta este sintetizată în mod activ de către celulele hepatice, limfocite, monocite și neutrofile în timpul inflamației, infecțiilor virale și bacteriene.

Nivelurile normale de feritină sunt de 15-200 µg/l și depind de vârstă, sex și greutate corporală. Se consideră că nivelul minim de feritină este aproximativ egal cu greutatea unei persoane, iar cel mai bun nivel individual de feritină este egal cu greutate + 70 (µg/l).

O creștere a nivelului de feritină este considerat indicatorii peste 300 µg/l la bărbați, precum și la femeile aflate la menopauză și peste 200 µg/l la femeile aflate la vârsta fertilă. Un proces inflamator, bacterian, viral, inclusiv coronavirus, la nivelul sistemului respirator, inflamație infecțioasă la nivelul sistemului urinar, organelor abdominale și inflamație autoimună provoacă creșterea celulei protectoare.

În ce situații analizele indică o creștere a celulei protectoare?

În cazul unui aport excesiv de fier, aport de suplimente de fier, suplimente de fier intravenos, transfuzii de sânge, se manifestă o creștere a celulei protectoare.

De asemenea, boala hepatică cronică, hemocromatoză ereditară, hepatită virală B și C, boala ficatului gras non-alcoolic, steatoză și boala hepatică alcoolică provoacă acest fenomen.

Necroza masivă a organelor și țesuturilor, anemia hemolitică, cea ereditară și dobândită cauzează această deviație. Alte cauze în care feritina poate crește ușor se numără administrarea de contraceptive hormonale, după exerciții fizice intense și creșterea funcției tiroidiene în cazul abuzului de alcool.

Cum poate fi tratat fenomenul? Sfaturile medicilor

În primul rând, este important să găsiți și să eliminați cauza nivelului ridicat de feritină. În sindromul de supraîncărcare cu fier se recomandă o dietă care să restricționeze fierul din alimente, precum și alimentele care favorizează absorbția fierului. Printre acestea se numără vitamina C și alcool.

În plus, în cazurile de supraîncărcare severă cu fier, se prescriu sângerări terapeutice. Acest tratament se efectuează la centrul de gastroenterologie în conformitate cu o schemă individuală prescrisă de un medic specialist.

Se poate utiliza un tratament cu lipitori. În cazul supraîncărcării cu fier asociate cu boli ale sistemului sanguin, tratamentul este efectuat de un hematolog care utilizează medicamente care promovează excreția de fier.

În cazul în care feritina mare nu are cauze precum supraîncărcarea cu fier, ci este cauzată de inflamație sau de alte motive, tratamentul are drept scop vindecarea bolii de bază. Puteți merge la un cabinet specializat cu o problemă de feritină crescută, unde medicii vor identifica cauza și vor prescrie terapia necesară.