Ferește-te de acest obicei prost care îți deteriorează sistemul imunitar

de: BZI.ro
20:48, 10 nov. 2020

O dietă prea bogată în sare ar avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar, potrivit unui nou studiu german. Consumăm prea multă sare: 9 g pe zi bărbații și 7 g pe zi femeile. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu se depășească 5 g pe zi, cu alte cuvinte echivalentul unei lingurițe. Și din motive întemeiate: consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare.

Efectele dăunătoare ale sării asupra sănătății nu s-ar termina aici: un nou studiu publicat în revista Science Translational Medicine evidențiază impactul negativ al sării asupra imunității.

„Am putut demonstra pentru prima dată că aportul excesiv de sare slăbește semnificativ și o ramură importantă a sistemului imunitar”, spune Christian Kurts, autorul studiului.

Sarea afecteaza sistemul imunitar: provoacă daune celulelor imune

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au supus șoareci cu listeria unei diete bogate în sare. Ei au descoperit că numărul agenților patogeni din ficat și splină al acestor rozătoare a fost de 100 până la 1.000 de ori mai mare decât la șoarecii care nu au urmat dieta.

Cercetătorii au urmarit apoi voluntari care au fost de acord să consume cu 6g mai multă sare pe zi decât aportul obișnuit, cu alte cuvinte echivalentul a două mese fast-food. După doar o săptămână de dietă bogată în sare, li s-au prelevat probe de sânge. Cercetătorii au descoperit că prezența sării favorizează acumularea unui hormon numit glucocorticoid, care provoacă daune celulelor imune care atacă bacteriile numite granulocite.

Sarea slăbește sistemul imunitar

Rezultate surprinzătoare, deoarece cele anterioare arătaseră că o dietă bogată în sare a avut efecte benefice asupra sistemului imunitar, deoarece a contribuit la combaterea infecțiilor pielii.

„Rezultatele noastre arată că această generalizare nu este exactă”, explică dr. Katarzyna Jobin, autorul principal al studiului.

În timp ce sarea are un efect pozitiv asupra pielii, beneficiile sale nu se extind asupra întregului corp și au consecințe nocive pentru sistemul imunitar.

„Doar prin investigații ale întregului corp am reușit să descoperim circuitele complexe de control care duc de la aportul de sare la această imunodeficiență”, conchide Christian Kurts.