Fenomenul cerșetoriei poate scăpa de sub control la Iași. Polițiștii locali au aplicat de două ori mai multe sancțiuni față de anul trecut – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 02 aug. 2023

Poliția Locală face mari eforturi pentru a combate fenomenul cerșetoriei din orașul Iași. Oamenii legii au aplicat multe sancțiuni pentru cei care apelează la această practică

Probabil, din cauza situației economice actuale, mulți oameni sunt nevoiți să apeleze la mila trecătorilor pentru a primi bani sau ceva de mâncare. Totuși, autoritățile locale nu încurajează astfel de acțiuni și încearcă să găsească soluții pentru cei aflați în această situație. Totuși, este nevoie să aplice și sancțiuni, de la începutul anului până acum au fost date peste 900 de amenzi.

Polițiștii au aplicat de două ori mai multe sancțiuni

o poză cu o mașină de Poliție Locală

Doar în acest an au fost aplicate peste 900 de sancțiuni

Față de anul trecut, polițiștii locali au fost nevoiți să dea de două ori mai multe amenzi. Totuși, oamenii legii încearcă să-i ajute pe cei aflați în astfel de situații, iar împreună cu alte instituții le oferă soluții pentru a duce o viață normală. Unii nu sunt foarte receptivi și se întorc imediat pe stradă pentru a cerși, astfel că polițiștii sunt nevoiți să îi amendeze.

„Polițiștii locali desfășoară activități din oficiu, în parcuri, esplanade, în special zonele aglomerate ale orașului, pentru combaterea și prevenirea cerșetoriei. Fenomenul cerșetoriei este unul sub control, din punct de vedere al sancțiunilor, care nu înseamnă doar amendă, s-a dublat. Până acum avem un număr de aproximativ 900 de sancțiuni, dublu față de anul trecut. Totuși, nu asta este neapărat important, contează faptul că noi conlucrăm cu celelalte structuri, cum ar fi Direcția de Asistență Socială și Direcția pentru Protecția Copilului. Soluții sunt, noi doar le aplicăm acum”, a declarat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Copiii sunt exploatați

o poză cu un cerșetor

Oamenii sunt nevoiți de situația financiară precară să apeleze la cerșetorie

Din păcate, copiii nu au fost feriți de acest fenomen, iar uneori au fost identificate cazuri în care au fost forțați să meargă pe străzi să cerșească. Pentru ei se desfășoară anchete sociale de către angajații de la Protecția Copilului. Doar că în unele situații s-a descoperit că fac parte din mici rețele ilegale, controlate de diferite persoane, prin care sunt exploatați pentru foloasele bănești.

„Sunt persoane care sunt receptive la ajutorul primit de la noi, dar unii nu renunță la acest mod de viață. În cazul copiilor se desfășoară anchete sociale și se poate ajunge până la decăderea drepturilor părintești. Dacă vorbim de faptul că este pus de cineva să cerșească, de cineva din afara familiei mai ales, atunci vorbim de exploatare. Din păcate, avem și astfel de cazuri, polițiștii au sesizat și astfel de situații. Dacă nu s-ar acționa, situația ar scăpa de sub control, însă prin aceste acțiuni zilnice îi descurajează. Sunt persoane care ne sesizează în ceea ce privește oamenii care cerșesc, iar polițiștii locali merg și fac verificări”, mai adaugă șeful Poliției Locale Iași.

Polițiștii locali au fost nevoiți să aplice mai multe sancțiuni oamenilor care cerșesc, pentru a ține lucrurile sub control. Numărul persoanelor care apelează la această practică încă este foarte ridicat.