Am testat pepenii din piețele din Iași! Rezultatele sunt șocante. „Nitrații sunt toxici”

de: Redacția BZI
02:00, 30 iul. 2024

Reporterii BZI au testat pepenii comercializați în piețele din Iași, fiind unele dintre cele mai căutate fructe de sezon. Testele arată că depășesc cantitatea de nitrați acceptată, astfel că nu sunt buni pentru consum. Situația alarmantă a fost semnalizată, în ultimele zile, pe rețelele de socializare de oameni de afaceri, influenceri sau consumatori care au testat pepenii și au descoperit că au conținut ridicat de nitrați

Reporterii BZI au testat pepenii comercializați în piețele Nicolina și Alexandru cu un aparat special care indică nitrații din fructe și legume. Aceștia au verificat pepeni roșii, care provin din comuna Probota, din Iași, județul Ialomița și de la Dăbuleni, celebrii pepeni din județul Dolj. Chiar dacă vânzătorii din piețele din Iași au dat asigurări că pepenii sunt gustoși și de calitate, rezultatele testelor îi contrazic. Cei mai puțini nitrați au fructele din Iași. Astfel, rezultatul testului arată că pepenele de Probota are 210 mg/kilogram, deși limita este de 60 de mg/kilogram. Mesajul apărut pe aparatul care testează nitrații este „excessive nitrate content suggests product is unsafe”, deci nu este bun pentru consum. Mesajul este afișat pe un fundal roșu, pentru a atrage atenția asupra pericolului.

Următorul pepene testat de reporterii BZI este cel de la Dăbuleni. Rezultatul arată și aici depășiri uriașe ale nivelului de nitrați, fiind înregistrate 390 mg/kilogram, când limita este de 60 mg/kilogram. Cele mai mari depășiri sunt însă la pepenele de Ialomița. Aici, aparatul arată că s-a depășit de 10 ori limita normală, fiind înregistrate 660 mg de nitrați pe kilogram, un nivel foarte ridicat, după cum scrie și pe aparat: „high level”.

Testele asupra pepenilor din piețele din Iași arată conținut mare de nitrați

Producătorii de pepeni din județul Iași, care vând prin intermediul rețelelor de socializare sau al micilor băcănii, susțin că pepenii au apărut în piețe mai repede decât era normal.

„Noi avem în piețe, de două săptămâni, pepeni din Dăbuleni sau Ialomița, Galați. Păi, cum s-au copt așa repede, când de obicei apar la începutul lui august sau cel mult în ultima săptămână din iulie? Le stropesc cu substanțe toxice ca să se coacă mai repede. Piețele sunt pline de pepeni pe care nu-i testează nimeni”, susține unul dintre producătorii din Iași, care preferă să își păstreze anonimatul.

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași susțin că există un pericol real în aceste fructe cu conținut mare de nitrați.

„Populația trebuie să știe că nitrații sunt toxici. Unele persoane mai sensibile, în special copiii, pot să aibă probleme de sănătate, dacă aceștia consumă pepeni cu conținut mare de nitrați”, susțin specialiștii din cadrul DSVSA.

Testele asupra roșiilor din piețe arată că sunt bune pentru consum.

Tot mai multe persoane atrag atenția asupra pepenilor cu nitrați

Conținutul mare de nitrați din pepeni a fost semnalat și pe rețelele socializare, unde oameni de afaceri, influenceri sau consumatori care au vrut să testeze fructele de sezon au descoperit că sunt depășiri mari ale concentrațiilor de substanțe chimice folosite ca îngrășăminte. Astfel, nitrații provin din azotul folosit pentru a accelera creșterea fructelor și legumelor. Sorin Constantinescu, cunoscut om de afaceri, a testat pepenii din România și a descoperit că nivelul nitraților este mare.

Acesta a declarat pe pagina sa de Facebook că în România nu există reglementări legale privind cantitatea maximă de nitrați, ceea ce înseamnă că nu există limitări specifice și, în teorie, poate fi oricât de mare, fără ca statul să intervină. El a adăugat că, deși pot exista erori, dacă rezultatul aparatului este pe un fundal verde, produsul este considerat sigur, iar dacă este pe un fundal roșu, clar sunt depășiri, iar produsul nu ar trebui consumat. O degustare de pepeni a avut loc la USV Iași. Astfel, dacă rezultatele testelor asupra pepenilor din piețele din Iași arată că fructele au conținut mare de nitrați, autoritățile ar trebui să verifice situația alarmantă.