Femeile stresate în timpul concepției sunt mai predispuse să nască o fetită

de: BZI.ro
11:53, 09 apr. 2021

Adopta o dietă bogată în calciu? Îndepărtați sarea? Fiecare are propriile sfaturi pentru a încerca să nască o fată sau un băiețel. Cercetătorii spanioli au decis, de asemenea, să analizeze problema. Potrivit unui studiu, femeile au de două ori mai multe șanse să nască o fată dacă au avut parte de mai mult stres în timpul concepției.

Pentru a obține aceste rezultate, oamenii de știință au înregistrat nivelurile hormonului de stres cortizol în părul a 108 femei între săptămâna a noua de sarcină și momentul nașterii. Rezultatele confirmă faptul că fetușii sunt vulnerabili la efectele stresului matern și că acestea pot juca un rol cheie în dezvoltarea lor.

„Rezultatele găsite sunt surprinzătoare. Au arătat că femeile care au născut fete au avut concentrații mai mari de cortizol capilar în săptămânile anterioare, în timpul și după punctul de concepție decât cele care au avut băieți”, a rezumat autorul și psihologul María Isabel Peralta- Ramírez de la Universitatea din Granada.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca această constatare să se fi datorat faptului că „sistemul de stres” al organismului schimbă concentrația hormonilor sexuali în momentul concepției. Acest lucru se datorează faptului că există dovezi că testosteronul ar putea influența determinarea sexului copilului – și cu cât nivelurile de stres prenatal sunt mai ridicate, cu atât sunt mai mari nivelurile de testosteron feminin.

Stresul este dăunător

Prin urmare, stresul mamelor în timpul sarcinii nu ar fi lipsit de consecințe pentru copilul nenăscut.

„Grupul nostru de cercetare a arătat în numeroase publicații că stresul psihologic la mamă generează un număr mai mare de simptome psihopatologice în timpul sarcinii”, a explicat profesorul Peralta-Ramírez. Acesta adaugă chiar că stresul poate fi responsabil pentru depresia postpartum, dezvoltarea neurologică inferioară a bebelușului la șase luni după naștere etc.

„Există și alte ipoteze posibile care încearcă să explice acest fenomen. Una dintre cele mai puternice teorii este ideea că există mai multe terminații fetale masculine din motive medicale în primele săptămâni de gestație. În situații de stres matern sever”, a explicat savantul. Aceste descoperiri au fost publicate în Journal of Developmental Origins of Health and Disease.