Femeile se pot pensiona cu până la 11 ani mai devreme decât limita de vârstă. Ce acte sunt necesare
Femeile se pot pensiona cu până la 11 ani mai devreme decât limita de vârstă, potrivit noii legi a pensiilor. Pentru a putea beneficia de aceste reduceri, femeile trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerințe. Acestea trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 35 de ani și să fi născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau să fi adoptat copii și să-i fi crescut timp de cel puțin 13 ani.
Femeile se pot pensiona cu până la 11 ani mai devreme decât limita de vârstă
Femeile se pot pensiona mai devreme decât bărbaţii, potrivit noii legi a pensiilor. Această reducere poate fi combinată cu alte tipuri de reduceri, precum cele acordate pentru munca în condiții speciale sau deosebite, însă reducerea cumulată nu poate depăși 11 ani.
Pentru a putea beneficia de aceste reduceri, femeile trebuie să depună un dosar de pensionare care să conțină, pe lângă documentele necesare prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere / căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție, în copie și o declarație pe propria răspundere prin care să ateste că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Legea 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, prevede această reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, de principiu 35 de ani (cerință care va fi aplicabilă femeilor începând cu anul 2030) și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani. Reducerea minimă a vârstei de pensionare este de șase luni pentru un copil, iar cea maximă este de trei ani și jumătate pentru femeile care au avut și crescut șapte sau mai mulți copii
Ce se întâmplă cu femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată
Mai mult de atât, femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă vor trece, din oficiu, la pensie pentru limită de vârstă de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
O altă variantă este ca acestea să iasă direct la pensie în momentul depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
Femeile care sunt deja în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și care îndeplinesc condițiile pentru a trece la pensia pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, vor beneficia de această trecere automat, fără a fi necesară o nouă cerere.
Astfel, femeile se pot pensiona cu până la 11 ani mai devreme decât limita de vârstă, potrivit noii legi a pensiilor.