Femei luptătoare intrate în istorie

de: BZI.ro
13:15, 29 apr. 2020

Femei luptătoare au luptat cot la cot pe câmpul de luptă alături de bărbaţi. Faptele lor de eroism au intrat în istorie dovedindu-se că nu au fost mai prejos decât cele ale bărbaţilor.

Edith Cavell (Primul Război Mondial)

Când Belgia a fost ocupată de trupele germane, Edith era asistenta medicală într-un spital din Bruxelles.

A pus umărul şi a ajutat peste 200 militari să fugă din zona ocupată în zona încă neutră. Acţiunile sale au devenit suspecte în rândul germanilor ce au filat-o şi au prins-o asupra faptului. A urmat un proces sumar în urma căruia a fost condamnată la moarte pentru complicitate cu inamicul.

Ginny şi Lottie Moon (Războiul Civil American)

Surorile Moon îşi doreau de mici să devină actriţe, însă războiul le-a luat pe nepregătite. Au devenit memebre ale organizaţiei subterane „Cavalerii Cercului de Aur” în timpul Razoiului Civil. Aici Lottie şi-a dovedit curajul luându-şi angajamentul să treacă printre trupele inamice şi să transmită o scrisoare cifrată generalului Edmund Kirby Smith.

Cu mari înclinaţii spre actorie a pus în practică tot ceea ce ştia şi astfel s-a deghizat perfect într-o bătrânică. A lăsat de înţeles inamicilor că se duce spre casă încărcată de alimente pe care le-ar fi primit de pomană. Misiunea a fost un adevărat succes şi tot mai multe fete au început să folosească în repetate rânduri arta deghizării pentru a îndeplini misiunile primite.

Ca nişte adevărate femei luptătoare Ginny şi Lottie Moon şi-au dus toate misiunile la bun sfârşit cu brio fără să fie vreodată prinse.

Au luptat fără a se gândi la consecinţe

Emily Geiger s-a angajat voluntară în Războiul de Independenţă al SUA pentru munca de curier militar. Scopul era acela de a trece în mod curent cu scrisorile ce îi erau încredinţate prin linia frontului.

În momentul în care a fost prinsă de către susţinătorii partidului conservator, Emily s-a dovedit o femeie luptătoare ce nu s-a lăsat pradă emoţiilor. Aceasta a mototolit scrisoarea şi a reuşit să o înghită. În urma percheziţiei asupra ei nu s-a găsit nimic şi astfel a fost elibertata.

Reţinând conţinutul scrisorii Emily a reuşit să-l transmită mai departe lucru ce a dus la o cotitură hotărâtoare a confruntărilor.

Marie Marvingt (Primul Război Mondial)

Sportivă de performanţă, franţuzoaică Marie Marvingt s-a făcut remarcată la chi, ciclism, patinaj, înot şi garduri, iar apoi a trecut la alpinism, obţinând performanţe în Alpi.

În timpul Marelui Război aceasta s-a deghizat în bărbat şi a luptat cot la cot cu soldaţii. După mai mulţi ani s-a antrenat pe avioane, devenind prima femeie din lume care a pilotat un bombardier.

Constance Markievicz a reprezentat o figură marcanta în istoria Irlandei. Aceasta a fost una din primele femei-ministru din lume. Deşi ocupa o poziţie de top acest lucru nu a împiedicat-o să se înroleze în războiul civil irlandez, luptând de partea republicană. I se atribuie un rol cheie în lupta pentru Dublin.

Acestea sunt doar câteva exemple de femei luptătoare ce au ales calea grea spre succes. Puse de multe ori în situaţii critice acestea au dat dovadă de stăpânire de sine şi şi-au îndeplinit misiunile cu brio.