Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară se opune continuării măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază

de: BZI.ro
23:59, 16 ian. 2024

Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta se opune continuării măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază, prelungirea fiind catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final, susţine preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Agerpres.

„În primul rând, plafonarea este făcută, din punctul nostru de vedere, greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară. Deci preţurile cresc, dar cresc în detrimentul nostru. Am aflat şi noi ieri cu stupoare de la ministrul Agriculturii că industria alimentară este la pământ. Întrebarea este de ce oare s-o fi prăbuşit? Nu cumva în agricultură s-au dat subvenţii, s-au dat banii din toate direcţiile, industria alimentară n-a beneficiat de nimic, nu are materii prime, beneficiem de o lege foarte stufoasă şi am atras atenţia că vom avea preţuri mai mari decât cei din vest, pentru că legislaţia românească e făcută din punctul nostru de vedere destul de aiurea. Toate codiţele băgate ne cresc costurile, iar plafonarea la ora actuală e de neînţeles”, a declarat marți preşedintele Romalimenta.

Beneficii în oglindă

Acesta a afirmat că Ministerul Agriculturii le-a oferit manifestanţilor tot ce au cerut, beneficii de care ar avea nevoie şi industria alimentară din România.

„Vrem şi noi o subvenţie pe motorină, pentru că avem şi noi flotă de transport. Vrem şi noi ajutor pentru cumpărare de materii prime, vrem şi noi să fim protejaţi pentru mărfurile care vin de afară, pentru că vin din ce în ce mai multe. (…) Vrem şi noi subvenţie la bancă, pentru că suntem puşi la zid de creşterea dobânzilor. Nu poţi să dai într-o singură direcţie, dar în direcţia aia nu plafonezi nimic, iar în rest nu dai nimic dar plafonezi totul. Acesta este nostru punctul de vedere pe care îl susţinem astăzi. Industria alimentară nu beneficiază de niciun fel de ajutor din partea Guvernului. Ştiţi că foarte mulţi dintre colegii mei au anunţat că industria alimentară e în pragul unei catastrofe? (…) Dacă distrugi industria alimentară, materiile prime vor trebui date în altă parte. Este o nebunie: dăm subvenţii la oaie, la capră, la tuns oaia. Eu am întrebat personal, de ce la producţie nu se plafonează preţul? La ora actuală, preţurile mici din afară ne omoară fără nicio discuţie. Şi ca să venim şi noi cu preţuri mai mici trebuie să umblăm la calitate. Cererea noastră este clară: prelungirea este catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final”, a avertizat Sorin Minea.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar „mielul” ar putea fi unul dintre acestea.