Febră și frisoane în timpul alăptării: Cauze, tratament și remedii la domiciliu

de: BZI.ro
12:40, 12 ian. 2022

Te confrunți cu febră și frisoane în timpul alăptării? S-ar putea să suferi de mastită. Iată ce presupune această afecțiune și cum o poți trata.

Mastita este o inflamație a țesutului mamar, care poate cuprinde și o infecție. Inflamația este însoțită de durere mamară, tumefiere, căldură, eritem la nivelul sânilor, febră (peste 38. 3 grade Celsius), frisoane și stare generală de rău.

Mastita de lactație determină apariția oboselii și poate duce, chiar, la întreruperea alăptării, înainte de vreme. De aceea, este necesar să mergi la medic, pentru că el este singurul în măsură să îți recomande un tratament adecvat.

Mastita de lactație determină apariția oboselii și poate duce, chiar, la întreruperea alăptării, înainte de vreme.

Febră și frisoane în timpul alăptării: Cauze

În timpul alăptării pot apărea simptome precum febră și frisoane, provocate de mastită. Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt diverse, constând, de cele mai multe ori, în blocarea unui duct (canal) galactofor. În cazul în care sânul nu se golește complet în timpul alăptării, unul dintre ductele galactofore se blochează. Astfel, laptele se întoarce, în loc să iasă, ducând la infecția sânului.

De asemenea, poate fi vorba și despre bacteriile care pătrund în sân. Acestea se află fie la suprafața pielii, fie la nivelul gurii sugarului și pătrund în ductele galactofore printr-o crăpătură a pielii mamelonului (sfârcului) sau printr-o deschizătură a ductului galactofor. În plus, laptele care stagnează la nivelul sânului creează un teren favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.

De vină pentru infecție pot fi și infecțiile anterioare din timpul alăptării, sfârcurile dureroase sau crăpate, tehnica neadecvată de alăptare, oboseală sau stres, alimentația deficitară și fumatul.

În timpul alăptării pot apărea simptome precum febră și frisoane, provocate de mastită.

Tratament pentru mastită

În cazul în care unul dintre simptome devine deranjant, nu ezita să mergi la medic. Acest lucru este benefic atât pentru sănătatea ta, cât și pentru cea a bebelușului.

Tratamentul poate include antibiotice și analgezice. În cazul în care te confrunți cu o infecție, tratamentul de 10 zile cu antibiotic este obligatoriu. În plus, medicul poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii, pe bază de acetaminofen sau ibuprofen.

Chiar dacă ai mastită, nu întrerupe alăptarea. Acest lucru ajută la vindecarea mai rapidă a infecției. Înțărcatul brusc poate duce la probleme mult mai grave.

De asemenea, dacă folosești pompa de sân, poți să îți masezi sânii în timpul alăptării, de la zona afectată către sfârc. Ai grijă ca sânul să se golească complet în timpul alăptării. În cazul în care ai dificultăți în a face acest lucru, aplică pe sân o compresă umedă și caldă înainte de alăptare.

Recomandat este să începi să alăptezi bebelușul pe partea afectată mai întâi, când sugarul este mai înfometat și suge mai puternic. Mai mult, schimbă constant pozițiile de alăptare.

Pompa de sân te poate ajuta să îți golești complet sânul de lapte.

Remedii în confortul propriei locuințe

Pentru a scăpa de disconfort, evită umplerea exagerată a sânilor cu lapte înainte de alăptare. După alăptare, ai grijă să îți aplici pe sâni comprese reci sau cu gheață.

Durerea va dispărea dacă vei alege să porți un sutien de susținere.

Nu în ultimul rând, odihnește-te cât mai mult. Acest lucru te va ajuta să scapi, cât mai repede, de febra și frisoanele din timpul alăptării.

Pentru a scăpa de disconfort, evită umplerea exagerată a sânilor cu lapte înainte de alăptare.