Farmaciile ROPHARMA- Cum să te confunți cu stomatita aftoasă
Stomatita aftoasă, cunoscută drept și aftă bucală, este o leziune care se dezvoltă în cavitatea bucala sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor sau la baza gingiei. Aceste ulcerații arată ca o umflătură mică, acoperită de o membrană albă sau galbenă, înconjurată de un halou roșu. Nu sunt contagioase, însă sunt extrem de dureroase, iar mâncatul, vorbitul sau consumul lichidelor devin un adevărat chin. Vindecarea lor se face în decurs a doua săptămâni.
Aftele apar frecvent la copii sau adolescenți, iar odată cu înaintarea în vârsta apariția lor încetează. O persoană se poate confrunta cu 1 -2 episoade pe an, dar sunt persoane care suferă de afte de mai multe ori pe an.
Cauzele aftelor încă nu sunt cunoscute, dar există câțiva factori care favorizează mediul în care acestea se dezvoltă: stresul, sistem imunitar slăbit, fumatul, leziuni minore apărute în urma unor lucrări dentale sau a periajului agresiv, anumite alergii.
Stomatita aftoasă se vindecă de la sine. Însă există câteva tratamente care pot grăbi procesul sau diminua durerea provocată. Tratamentele clasice presupun apă de gură clorhexidină, glicerina boraxată care se aplică local și antibiotice la recomandarea medicului.
Aftele bucale se pot trata și prin tratamente naturiste. Cele mai simple și eficiente sunt ceaiurile din plante care se folosesc la gargară. Gargara cu ceai se face de mai multe ori pe zi, preferabil după masă. Busuiocul, cimbrișorul, coada șoricelului, levănțica, morcovul, mușețelul, nalba, pătlagina sau salvia sunt excelente pentru a reduce durerile și inflamația provocate de ulcerații aftoase. Dacă suferi de stomatita aftoasă este important să eviți alimentele picante, prea reci sau prea fierbinți sau acide deoarece acestea pot provoca iritații sau amplifica durerea.
Nu pot fi prevenite în totalitatea, dar există câteva reguli care reduc riscul apariției aftei bucale:
- Este bine să nu folosești o pastă de dinți pe baza de sulfat de sodiu deoarce acest ingredient poate declanșa apariția aftei
- Evită fumatul, excesul de alcool sau băuturile acidulate
- Respecte regulile de igienă orală ( periajul dinților de doua ori pe zi și folosirea aței dentare )
- Încearcă să reduci alimentele care irită mucoasa bucală
- Mergi la stomatolog periodic
- Redu stresul
Chiar dacă nu reprezintă o problema medicală gravă, aftele pot evolua și se pot agrava. Sunt câteva semne care îți atrag atenția și te anunță că trebuie să mergi la stomatolog.
- Afte neobișnuit de mari
- Afte recurente și dese
- Febră mare ce coincide cu aparăția aftelor
- Durere care nu dispare sau nu poate fi ameliorată
- Ulcerații care se extind pe buze
- Dificultate mare la consumul alimentelor
- Aftele sunt persistente ( nu trec după două săptămâni )
Pentru o bună protecție a cavității bucale, încearcă pasta de dinți Veradent Essential Protection din portofoliul Ropharma. Acest produs conține aloe vera, ulei din arbore de ceai și eucalipt. Gelul de aloe vera din compoziția sa, ajută la curățarea dinților, la calmarea gingiilor și are un efect benefic în ceea ce privește lupta împotriva cariilor. Pentru un rezultat optim, recomandăm utilizarea acesteia alături de apa de gură Veradent pentru gingii delicate și dinți sensibili.
Produsele Veradent sunt disponibile in Farmaciile Ropharma sau se pot comanda online de pe site-ul oficial: http://ropharma-healthcare.ro/