Fără precedent! Din cauza unei femei care a vrut să se sinucidă, 12 profesori din Iași pot rămâne fără slujbă! S-a lăsat cu plânsete la poarta ISJ – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 13 iul. 2023

Ieri, mai multe cadre didactice venite din Pașcani au rămas în fața Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, deși trebuiau să susțină concursul de Titularizare 2023. Trenul a avut întârziere de aproape 90 de minute, astfel că profesorii au ajuns la centrul de examen cu puțin peste ora 08:00, când aceștia trebuiau să fie deja în sală. Deși au semnalat situația comisiei, candidații au avut acces în sală

Revoltă în fața Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași. 12 profesori nu au putut să participe la concursul de Titularizare pentru că au întârziat preț de câteva minute. În loc să ajungă în sală până în ora 08:00, așa cum este specificat în metodologie, cadrele didactice au ajuns la 08:05.

Trenul Iași-Pașcani, cel cu care cei mai mulți candidați au venit în municipiu, a fost implicat într-un accident feroviar. O femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a recurs la un gest extrem. Ieşeanca a vrut să se sinucidă şi s-a aruncat în faţa locomotivei. Imediat, victima a fost transportată la UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași. De asemenea, unii profesori au pierdut timp, căutând intrarea.

„Este inadmisibil, ne-am pregătit un an pentru acest examen ca pentru câteva minute pierdute pe tren să nu-l mai susținem. La 06:25 trebuia să pornească acceleratul, a pornit la și 35 de minute, a avut întârziere mare, 90 de minute, este vina noastră? Plicurile cu subiecte se deschid la ora 09:00, puteam fi primiți fără probleme, având în vedere că am ajuns la și 5 minute și că întârzierea nu depins de noi. Am luat și taxi, ne-am chinuit să ajungem…

Știm ce spune metodologia de examen, că la 08:00 trebuie să fim deja în sală, dar unii colegi, chiar de aici, din Iași, au pierdut 2 minute căutând intrarea și nu au mai fost primiți, au pățit la fel ca noi… Ei s-au dus pe la intrare profesori, apoi au înconjurat toată instituția ca să ajungă la intrare elevi, pe unde se făcea accesul, dar unde nu scrie nimic. Am cerut portarului să ne lase vorbim cu cineva din comisie, am vorbit doar la telefon cu directorul care ne-a spus că nu ține de ei, că asta e metodologia.

La mine e primul an în care trebuia să susțin acest concurs, voiam să intru în învățământ, m-am pregătit atât, facultate, master, erau și mai multe posturi scoase pe partea pe psihologie, acum ce fac un an? Mă angajez casieriță la Kaufland”, a declarat Raluca Apostol.

Ce spun reprezentanții ISJ

După ce au așteptat jumătate de oră în fața colegiului, în speranța că va ieși cineva să îi asculte, profesorii s-au îndreptat către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Acolo, li s-a explicat faptul că metodologia a fost respectată și că nu se poate schimba nimic.

„Am mers la inspectorat, am semnat toți 12, am făcut memorandum. Ne-au întâmpinat cu o atitudine blasfemitoare. Metodologia, ăsta a fost argumentul, bineînțeles. Secretarele aproape că ne spuneau că ele vineri intră în concediu. Știm că nu se va face nimic, nu ne așteptăm să se organizeze o sesiune specială sau ceva, dar măcar am spus ce aveam pe suflet. Mulți colegi o să rămână fără post, dacă alții o să obțină o notă mai mare”, a menționat Raluca Apostol.

Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, a menționat reporterilor BZI faptul că, într-adevăr, metodologia a fost respectată. Fiind un concurs, candidații care nu respectă toate regulile impuse nu mai pot participa.

„A fost aplicată metodologia, nu știu dacă profesorii au prezentat problema întâmpinată. Din păcate, în regulament nu există prevederi care să vizeze situații de acest tip. Nu știu să fie prevăzută o altă sesiune în ceea ce privește acest examen, depinde și ce posturi rămân neocupate în toamnă”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt ISJ Iași.

Ce se întâmplă cu profesorii care nu au putut participa la concursul de Titularizare: „I-am spus copilului că astăzi se termină totul”

O altă candidată aflată în această situație delicată le-a spus reporterilor BZI cu ochii în lacrimi că nu știe ce va întâmpla mai departe, în cazul în care va rămâne fără post.

„E strigător la cer, am pierdut o șansă importantă, în primul rând, nu în fiecare an se scot aproape 30 de posturi pe partea de psihologie. Stăm un an fără loc de muncă? Sunt foarte supărată pentru că ne neglijăm familiile ca apoi să nu stăm în fața porții. Chiar aseară îmi spunea copilul: «Mami, când termini de învățat nu îmi citești o poveste?». Eu i-am spus că astăzi se termină totul, că vin să dau concursul de Titularizare și gata”, a precizat Maria Oneață.