Fără precedent! Dezastru total asupra unor mari instituții din Iași. Managerii au primit undă verde să anuleze toate contractele pentru a se salva orice leu din casierie

de: evelina.chitoroaga
04:00, 23 apr. 2020

Situație de criză pentru mai multe instituții ieșene de anvergură. Locurile în care veneau sute și sute de persoane zi de zi sunt acum pustii din cauza pandemiei de COVID-19. Mai grav este că aceste clădiri riscă să rămână goale și după ce trece starea de urgență instituită în prezent. Fondurile alocate inițial pentru funcționarea lor au fost redirecționate către unitățile medicale din oraș în lupta cu pandemia care face ravagii pe întreaga planetă

Iașul a ajuns să se confrunte cu o situație fără precedent. Autoritățile au ajuns să ia o decizie care poate afecta în perioada următoare funcționarea unor mari instituții ieșene, instituții care atrăgeau zi de zi un număr ridicat de persoane. Astfel, mai toate instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași au rămas fără fonduri în ultima vreme. Cu porțile închise din cauza pandemiei de COVID-19, se văd acum nevoite să funcționeze cu un buget redus substanțial. Fondurile de care au beneficiat inițial au ajuns la spitalele subordonate Consiliului Județean pentru achiziția de echipamente în lupta cu coronavirusul.

Chiar dacă situația a impus ca spitalele să fie prioritare, greul abia acum începe pentru întreaga cultură ieșeană. Instituții precum Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafăul”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Constantin Arvinte” sau Filarmonica de Stat „Moldova” pot rămâne fără personal, asta după ce managerii vor avea posibilitatea să suspende contractele de muncă în forță majoră.

Urmează un dezastru în toată regula

Consiliul Județean Iași a inițiat un proiect ce presupune completarea regulamentelor de la instituțiile de cultură din subordine conform Codului Muncii. Astfel, în condiții de forță majoră, managerii au la dispoziție posibilitatea de a suspenda contractele individuale de muncă prin reducerea programului de lucru sau întreruperea contractelor. Se va mai avea în vedere și eficientizarea fondurilor existente.

„În contextul evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin dispozițiile art.2, alin.(1) din Ordonanța Militară nr. 1 din 17 martie 2020 privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, se suspendă toate activitățile culturale, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear de îngrijire personală, realizate în spații închise. Această situație atipică nu a fost previzionată la elaborarea și aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare a instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași. Din acest motiv, considerăm oportună completarea regulamentelor de organizare și funcționare ale acestor instituții prin reglementarea situației excepționale de suspendare, întrerupere sau reducere temporară a activității lor de bază”, se arată în documentul Consiliului Județean.

Cum s-au tăiat banii?

Câteva milioane de lei s-au luat din bugetele instituțiilor de cultură în ultima perioadă pentru a se aloca fonduri către spitalele din subordinea Consiliului Județean. Bani s-au luat și de la Direcția de Drumuri, însă aceasta va beneficia de fonduri suplimentare în bugetele din anii următori. De asemenea, s-au luat aproximativ 50 la sută din capitolul destinat culturii, fonduri ce erau la dispoziția Consiliului Județean pentu evenimente culturale. Teatrul „Luceafărul” a rămas fără circa un milion de lei. Filarmonica a rămas fără circa 300 de mii de lei. Muzeul Literaturii Române a rămas fără circa 2,7 milioane de lei, iar Ansamblul Folcloric fără aproape 700 de mii de lei. Toate aceste sume ar trebui să reintre în bugetul instituțiilor, însă treptat, până în anul 2023.

Pe lângă acestea, s-au mai luat bani de la cultură (1,6 milioane lei) pentru asigurarea serviciilor hoteliere pentru personalul medical ieșean pe perioada pandemiei de COVID-19. Astfel, 628 de mii de lei s-au luat de la Muzeul Național al Literaturii Române, alți 429 de mii de lei s-au luat din bugetul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”. De asemenea, s-au luat 356 de mii de lei de la Filarmonica de Stat „Moldova” și 197 de mii de lei din bugetul Ansamblului Folcloric Profesionist „Constantin Arvinte”.