Fără diplomă de BAC, FEG-urile lui Cristian Stanciu pregătesc „specialiști” în asistență medicală. În câteva săli de clasă trebuie să încapă sute de cursanți!
FEG-urile lui Cristi Stanciu pregătesc „specialiști” în asistență medicală. La școlile postliceale din România se înscriu sute de persoane, chiar dacă au sau nu diplomă de Bacalaureat, șomeri fiind sau nu, foarte mulți dintre ei ajungând să practice meseria de asistent medical. Deși directoarele afirmă că toți elevii frecventează cursurile, aceștia au puse la dispoziție doar câteva săli pentru a învăța
Directorii școlilor postliceale FEG spun că rata de promovabilitate este de aproape 100 la sută. Ceea ce pare ciudat este faptul că sute de cursanți au doar câteva săli destinate orelor de studiu. Deși reprezentanții școlilor susțin că toți frecventează cursurile, realitatea este cu totul alta, mulți neajungând la ore.
Reclamă bună pentru FEG Vaslui
Școala FEG Vaslui are 144 de elevi înscriși pentru două specializări: asistent medical de farmacie și pentru asistent medical generalist. Secretara de la FEG Vaslui a fost întrebată de către reporterii BZI dacă elevii frecventează cursurile și dacă reușesc toți să promoveze postliceala. Aceasta face reclamă bună școlii postliceale, aproape toți cursanții ajungând să termine studiile, după spusele acesteia.
„În mare parte, termină toți. Se mai întâmplă ca unul, doi să se mai retragă din cauza banilor. La anul I, taxa de școlarizare este 2.250 de lei. Cei din anul II și III plătesc 2.300 de lei, dar banii se achită în două, trei rate pe tot anul. Avem 10 cadre specializate și 6 săli de clasă. Este loc pentru toți cursanții”, susține Georgiana Simiuc, secretara școlii postliceale FEG Vaslui.
Școala postliceală nu prezintă obligativitatea promovării examenului de Bacalaureat, de aceea se poate înscrie oricine.
Secretara a spus că se numără printre ei persoane care nu au examenul de Bacalaureat și care vor să îl susțină în acești trei ani de studiu.
„E mai ok pentru angajare, că mulți vor cere și diploma de Bacalaureat. Acum depinde, sunt care mai pleacă în străinătate”, spune Georgiana Simiuc.
Directorul FEG Galați: „Elevii fără BAC sunt mai muncitori decât ceilalți”
La școala FEG Galați sunt înscriși 200 de elevi. Directorul școlii, Camelia Nelu, a spus reporterilor BZI că toți frecventează școlile. 90 la sută reușesc să termine cei trei ani de studiu și obțin diploma recunoscută în țară și în străinătate. 6 săli sunt destinate pentru desfășurarea cursurilor, existând 14 cadre didactice specializate.
În condițiile în care sunt doar 6 săli, unde, teoretic, ar trebui să se țină cursurile, este imposibil să faci acest lucru când ai 200 de elevi. Și totuși la Galați se poate! Sau cel puțin așa susține Camelia Nelu.
„Să știți că sunt foarte serioși și mult mai muncitori decât ceilalți care au BAC”, menționează directorul.
Întrebat de către reporterii BZI dacă se percep și alte taxe în afară de cea de școlarizare, spre exemplu, pentru obținerea diplomei de final, directorul școlii a spus că nu există așa ceva.
Totuși, tinerii continuă să meargă la școlile postliceale fără a avea diplomă de Bacalaureat.
Marea problemă este că acești oameni ajung să lucreze în sistemul medical în momentul în care au obținut acel certificat de competențe profesionale, chiar dacă unii nu au trecut nici măcar o oră pe la cursuri.
Cu BAC sau fără, indiferent de vârstă, șomeri sau nu, toată lumea poate ajunge să se specializeze într-o meserie, mai ales în cea de asistent medical.
Tăcere mormântală la FEG-urile lui Cristian Stanciu!
Școlile FEG sunt operate de Fundația Ecologică Green, înființată la Iași de rețeaua condusă de controversata familie Stanciu. De-a lungul timpului, aceasta a fost implicată în diverse scandaluri și ilegalități cu diplome și clădiri-monument pe care le-a distrus.
Reporterii BZI au contactat mai multe școli postliceale FEG. Directoarea Școlii FEG din Roșiorii de Vede a refuzat să dea vreo declarație pentru reporterii BZI. Aceasta a precizat că i s-a interzis să vorbească fără acordul forurilor superioare.
Directorul Școlii FEG din Piatra Neamț a vrut inițial să vorbească cu reporterii BZI, însă după ce a discutat cu conducerea a spus că informațiile ar trebui să le dea Cristian Stanciu, patronul FEG.
De asemenea, directorul de la Școala FEG Drăgășani nu a vrut să ofere nicio informație despre câte persoane sunt înscrise sau câte dintre acestea frecventează orele.
Întrebat de reporterii BZI de ce elevii nu frecventează cursurile școlile postliceale, patronul FEG, Cristian Stanciu, a negat toate aceste informații.
„Informațiile pe care le dețineți sunt complet eronate”, s-a limitat să spună Cristian Stanciu, fără a oferi alte explicații.
Cursanții nu se prezintă la ore!
Cei care urmează cursul de infirmier la FEG Iași trebuie să achite o taxă în valoare de 800 de lei. Din suma totală, 50 de lei reprezintă taxa de înscriere, 700 de lei fiind taxa de școlarizare, tot 50 de lei ajungând și taxa de examinare. Cursul este predat de o singură persoană, as. med. pr. Speranța Agapie.
Dacă în pliantul cu oferta educațională se precizează că acest curs durează 2 luni, în contractul de studii încheiat de către cursanți se precizează că durata de desfășurare a cursului de calificare este de 5 luni, din care 2 luni sunt alocate perioadei de practică. Cursul trebuia să înceapă pe 1 martie, însă acesta a debutat, de fapt, pe 25 februarie.
În mod normal, cursul de infirmier trebuia să numere 250 de ore și să se desfășoare în perioada 25 februarie 2022 – 22 iulie 2022, însă Speranța Agapie a predat 16 cursuri care durau circa 1.30-2 ore și care s-au desfășurat la sediul FEG, de la Casa Modei.
Practic, cursanții au urmat mult mai puține ore decât cele stabilite inițial. În aceste condiții, este greu de înțeles cum cursanții Speranței Agapie au reușit să acumuleze într-un timp atât de scurt toate informațiile necesare pentru a deveni infirmier.
Potrivit unor cursanți, au fost înscrise 25 de persoane, dar numai 10-11 au luat parte la cursuri. Chiar și în aceste condiții, cursanții au avut mediile încheiate la final, cu toții obținând note peste 9.
FEG-urile se află în peste 30 de județe ale României, inclusiv în București. Desigur, „rețeta” este una simplă: ele funcționează, în majoritate, taman în unități educaționale de stat sau alte spații publice unde sunt plătite chirii infime. Adevărul total, dacă promovează majoritatea elevilor examenul, dacă frecventează sau nu cursurile, îl dețin doar școlile.
FEG-urile lui Cristian Stanciu pregătesc „specialiști”, chiar dacă elevii au sau nu diplomă de Bacalaureat. Situația de la FEG Iași pare trasă la indigo cu ce s-a întâmplat în 2009 la Universitatea „Hyperion“ București sau la Universitatea „Petre Andrei“ Iași, în 2012, însă DNA și alte organe de anchetă par a nu avea ochi pentru asemenea golănii, fiind setate acum spre domeniul imobiliar.