Faptul că un jurnalist CNN nu a vrut să poarte văl, l-a determinat pe preşedintele Iranului să refuze un interviu deja programat

de: Carmen Ciobanu
09:56, 23 sept. 2022

Pentru că un jurnalist CNN a refuzat să poarte văl, preşedintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a mai prezentat la interviul deja programat de la New York.

Jurnalista Christiane Amanpour, vedetă CNN și şefa secţiei internaţionale a postului, a fost cea care a relatat această întâmplare pe reţelele de socializare, însoţită de fotografia scaunului gol din faţa ei, care era pregătit pentru preşedintele iranian.

Iranul este cuprins de un val de proteste după ce o tânără arestată pentru că nu avea valul legat cum se cuvine a murit în detenție

Preşedintele Iranului, deranjat de faptul că un jurnalist CNN nu a vrut să poarte văl

Christiane Amanpour este jurnalistul CNN ce a refuzat să poarte văl în cadrul unui interviu programat cu preşedintele Iranului. Jurnalista a relatat că un consilier al şefului de stat iranian a venit să o vadă ”la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă”, pentru a-i spune că Ebrahim Raisi ”sugera” ca jurnalista să poarte un văl, ”întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar”.

„Preşedintele mi-a sugerat să port vălul, pentru că suntem în lunile sfinte ale lui Muharram şi Şafar. Am refuzat politicos. Suntem la New York, unde nu există nici o lege sau tradiţie în ceea ce priveşte voalul. Am subliniat că nici un preşedinte iranian anterior nu a repetat această solicitare atunci când i-am intervievat în afara Iranului.

Consilierul a specificat apoi foarte clar că interviul nu va avea loc dacă nu voi purta un văl. A spus că este o ‘chestiune de respect’ și s-a referit la situația din Iran, aluzie la protestele care au cuprins țara. Am spus din nou că nu pot accepta aceste condiții. A plecat și interviul nu a mai avut loc”, a povestit Amanpour.

Această întâmplare apare în contextul în care Iranul este cuprins de un val de proteste după ce o tânără arestată pentru că nu avea valul legat cum se cuvine a murit în detenție. Protestele s-au soldat până acum cu 17 morţi, conform guvernului iranian.

Proteste feministe în Iran

În continuarea aceluiași șir de idei, reamintim că în Iran, mii de persoane au ieșit pe străzi începând de marți seara, 20 septembrie, într-o desfăşurare de proteste feministe. Zeci de orașe militează după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de doar 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității.

Au fost deja publicate filmări în mediul online ce îi arată pe protestatari, majoritatea bărbați, strigând: „Femei, viață, libertate”, pe alții cum se luptă cu forțele de securitate, dau foc eșarfelor și distrug afișe care îl înfățișează pe Liderul Suprem al țării, Ali Khamenei, și strigă: „Moarte dictatorului!” De altfel, alte imagini video arată tineri protestatari din Teheran ce mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți, luptați și vom riposta”.

Având în vedere că vorbim despre o ţară profund conservatoare, aproape în toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, precum în Kermanshah și Hamedan, s-au organizat demonstrații de stradă. De altfel, protestele ies în evidență prin anvergura lor mare, prin ferocitatea demonstranților și prin natura lor feministă.

Martorii au declarat pentru CNN că protestele de marți noapte, 21 septembrie, par să fi fost de tip „flash”, în care grupurile se adună și se dispersează apoi foarte repede pentru a evita conflictele cu forțele de securitate iraniene.

Așadar, în baza aceeași idei, precizăm că ăentru simplul mptiv că un jurnalist CNN a refuzat să poarte văl, preşedintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a mai prezentat la un interviu deja programat la New York.