Fantomele unui afacerist controversat din Iași! Avea clădirea unde funcționa un restaurant de lux, ultracentral. A dat o țeapă de 2 milioane de euro statului – FOTO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 19 mart. 2020

Peste două milioane de euro are de achitat către creditori fostul proprietar al clădirii unde a funcționat un restaurant de lux. A fost definitivat tabelul de creanțe. Și Primăria Iași are de recuperat o sumă importantă. Anul trecut, lichidatorul a valorificat o suprafață mare de teren din zona Galata. Au obținut doar 100.000 euro. Pentru că nu s-au mai găsit bunuri, se încearcă atragerea răspunderii personale a administratorului societății Tamango SRL

Afaceristul care a deținut clădirea unde a funcționat restaurantul Ginger Ale, de pe strada Săulescu nr. 23, considerat unul dintre cele mai luxoase restaurante din Iași, este urmărit de creditori. Cristian Dumitru Zaharia are de plătit peste 2 milioane de euro către Alpha Bank SA, care a cedat creanța către A1 Carpi Finance SA. În trecut, creditul de la Alpha Bank a fost obținut prin societatea Tamango SRL, condusă de Dumitru Zaharia. Acum, firma se află în insolvență, iar recent, a fost publicat tabelul definitiv consolidat de creanțe, actualizat. Astfel, principalul creditor care așteaptă să-și recupereze debitele este A1 Carp Finance SA – 8.981.169 lei, AJFP Iași – 5.000 lei, Finanțele primăriei – 602.261 lei, Sarita Stil SRL – 3.521 lei, EFG Leasing IFN SA – 577.811 lei. Și Zaharia s-a înscris la masa credală cu suma de 3.342.733 lei. Acum, societatea Tamango nu mai are activitate, însă conform ultimelor date, societatea are pierderi de 128.862 lei și datorii de 13,4 milioane lei. Pentru că nu s-au găsit bunuri care să acopere suma datorată, se încearcă atragerea răspunderii administratorului Dumitru Zaharia. Nici măcar casa în care locuiește Dumitru Zaharia nu este pe numele său.

Au vândut o suprafață mare de teren

Anul trecut, lichidatorul judiciar Capital Insol SPRL a identificat pe numele societății o surafață importantă de teren ce a fost scoasă la vânzare prin intermediul mai multor licitații. Terenul de 11.431 metri pătrați se află în zona Galata, acolo unde dezvoltatorii imobiliari caută să dezvolte mai multe afaceri cu locuințe colective. Cele 13 parcele au fost achiziționate de către un anumit Cristinel Ionel Munteanu. Procedura a fost adjudecată contra sumei de 441.848 lei, mai puțin de 100.000 euro. Banii au fost redistribuiți creditorilor.

S-a vândut și restaurantul

Zaharia a rămas și fără clădirea unde a funcționat restaurantul Ginger Ale. În 2017, lichidatorul a scos la vânzare imobilul și l-a adjudecat către un sucevean, Gheorghe Lionte. Acesta a plătit 120.000 de euro pentru teren și clădiri. Apoi, a scos la vânzare proprietatea, dar a cerut mai mult, 169.000 de euro.
Imobilul este format din teren, cu o suprafață de 330 metri pătrați și construcție de 282 metri pătrați. Clădirea este compusă din subsol și parter, la care se adaugă o anexă cu o suprafață construită de 24,56 metri pătrați. Ca valoare, doar terenul poate reprezenta interes. Trebuie luat în calcul că imobilul nu beneficiază de nicun loc de parcare, zona fiind foarte aglomerată la nivelul traficului de acum două săptămâni.

A fost judecat pentru fals

Cristian Dumitru Zaharia a avut dosar penal și a fost judecat pentru fals în acte. Acesta a fost acuzat că a supraevaluat un teren pentru a obține creditul de la Alpha Bank. În final, chiar dacă actele arătau acest aspect, magistrații l-au achitat. Inițial, clădirea de pe Săulescu aparținea proprietarilor Silviu si Gabriela Lesner. În 1999 apare Zaharia care cumpără proprietatea împreună cu soția Antonia. Lesner nu era străin de afacerile penale. În acea perioadă era un controversat om de afaceri și simpatizant PSD. Conform presei centrale, Lesner a înființat o rețea de restaurante de lux formată din „Ginger Ale” Iași, „Silviu’S” și „Basilicum”, situate în București. Aceeași sursă arăta că Silviu Lesner a început afacerile cu Metro Holding care a rezistat până în 2005, când Fiscul a pornit procedurile de executare silită. Ca să scape de datorii, Lesner radia societățile cu datorii și înființa altele noi.