Familie din Iași, lăsată de izbeliște de fosta companie Delphi! Un ieșean cu 3 copii de crescut, dat afară alături de iubita lui! Motivul invocat este unul penibil! (EXCLUSIV)
Un ieșean a trecut printr-o adevărată dramă, după ce a fost dat afară de la fosta companie Delphi Diesel Systems, actuala Borgwarner. Recent, acesta a câștigat procesul intentat societății amintite. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Liviu Arhip. Ieșeanul, care are 3 copii, a susținut că a fost demis în mod abuziv.
Un ieșean a trecut printr-o adevărată dramă, după ce a fost dat afară de la fosta companie Delphi Diesel Systems, actuala societate Borgwarner. Bărbatul a câștigat recent procesul intentat societății amintite. Așadar, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Liviu Arhip.
„Instanța admite în parte contestaţia formulată de contestatorul Liviu Arhip în contradictoriu cu intimata Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL). Constată nulitatea absolută a deciziei de sancţionare disciplinară nr. 12266 din 16 noiembrie 2020, emisă de intimată. Obligă intimata la reintegrarea contestatorului pe postul deţinut anterior emiterii deciziei de sancţionare. Obligă intimata să îi achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul, de la data de 17 noiembrie 2020 şi până la data reintegrării efective a acestuia. Obligă intimata la plata către contestator a sumei de 10.000 de lei, cu titlul de daune morale”, au afirmat magistrații ieșeni.
În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
Drama unui ieșean dat afară de la fosta companie Delphi
Demn de remarcat este faptul că decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul intentat de ieșeanul Liviu Arhip companiei Borgwarner România SRL a început pe data de 8 decembrie 2020. Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, bărbatul a cerut anularea deciziei de sancţionare disciplinară, obligarea societății la plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi actualizate, repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere, în sensul reintegrării salariatului pe postul deţinut anterior și obligarea pârâtei la plata de daune morale în cuantum de 30.000 de lei. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.
„Începând cu anul 2017, am ocupat funcţia de operator handling în cadrul societăţii. În cei 3 ani, nu am fost sancţionat disciplinar niciodată. În octombrie 2020, la nivelul angajatorului a avut loc un incident, în urma căruia se presupune că unul dintre angajaţi a încercat să-şi însuşească unele dintre piesele auto confecţionate, aflate în patrimoniul firmei producătoare. La acel moment, din rândul persoanelor suspectate făcea parte unul dintre nepoţii concubinei mele, angajatorul nedeţinând probe clare în legătură cu o anumită persoană care să se facă vinovată de fapta respectivă”, a relatat ieșeanul în instanță.
Liviu Arhip: „Am de crescut 3 copii…”
Ieșeanul a adăugat că, pe 10 noiembrie 2020, fiind în derularea activităţii în tura de după-amiază, a fost oprit de supervizorul departamentului, care i-a comunicat obligaţia prezentării în biroul reprezentanţilor Departamentului de Resurse umane. Solicitând lămuriri suplimentare, i s-a comunicat că, în situaţia cercetării unui membru de familie pentru o anumită abatere, automat toți ceilalţi membri ai aceleiași familii, salariaţi ai aceluiaşi angajator, urmează a fi concediaţi.
Liviu Arhip a adăugat că a refuzat să-și dea demisia, dar a fost dat afară din incintă de către jandarmul angajat de fosta companie Delphi, fiind condus prin încăperile în care îşi desfăşurau activitatea colegii săi, sub o pază nedisimulată.
„Această măsură dispusă de pârâtă a fost deosebit de jignitoare, fiind privit de ceilalţi angajaţi ca autorul unui pretins furt. Dincolo de acest tratament, am fost lăsat să aştept aproape 2 ore în frig microbuzul care urma să mă transporte la domiciliu, toate discuţiile fiind purtare înainte de finalizarea turei în care lucram în acea zi. Împreună cu concubina mea, cresc 3 copii, 2 dintre aceştia fiind la şcoală, iar al treilea la facultate. Nebeneficiind de vreun alt sprijin financiar, amândoi fiind concediaţi la aceeaşi dată şi în exact aceeaşi manieră, situaţia în care am fost puşi este de o gravitate sporită întrucât, în contextul actual, găsirea unui nou loc de muncă se dovedeşte a fi deosebit de dificilă, sancţiunea disciplinară aplicată fiind de natură a anula, practic, orice şanse am avea la ocuparea unui post cât mai apropiat de calificarea noastră profesională”, a subliniat ieșeanul.
Reprezentanții Borgwarner România au dat vina pe… masca de protecție!
Ieșeanul a mai spus că, pe 10 noiembrie 2020, a primit pe e-mail convocarea emisă în cadrul procedurii cercetării disciplinare prealabile, fiind astfel aşteptat la data de 16 noiembrie 2020 la sediul angajatorului. Fapta ce i se imputa consta în pretinsa omisiune de a purta masca protecţie potrivit dispoziţiilor interne în vigoare, pe o perioadă cuprinsă între 13 octombrie și 8 noiembrie 2020. La rândul lor, cei de la Borgwarner România au cerut respingerea acţiunii, ca fiind neîntemeiată şi nefondată.
„Pe 16 noiembrie 2020, am emis o decizie de sancţionare pe numele reclamantului, în urma referatului de sesizare întocmit de către angajatul manager de securitate, pentru săvârşirea în mod repetat a faptei de nepurtare corespunzătoare a măştii de protecţie, faptă ce întruneşte condiţiile unei abateri disciplinare, fiind încălcate prevederile exprese ale Regulamentului de Ordine Interioară al societăţii pârâte”, au susținut reprezentanții companiei în fața judecătorilor.
Acum, după drama trăită de un ieșean care a fost dat afară de la fosta companie Delphi, magistrații au decis în favoarea acestuia.