Falsuri în Primăria Iași, comise de funcționarul Gabriel Ghergheșanu! Miza din CUG: proiecte imobiliare de milioane de euro și acoperirea lucrărilor fără autorizație – FOTO
O locuință neautorizată în zona CUG arată implicarea funcționarilor din Primăria Iași, care au apelat la falsuri. Fostul viceprimar Radu Botez s-a trezit cu semnătura pe un document oficial, dar respinge că ar fi originală. În centrul scandalului este funcționarul Gabriel Ghergheșanu, acum ieșit la pensie
Activitatea Primăriei Iași este umbrită din nou de dezvăluiri ce arată putregaiul din instituție. Cotidianul BZI prezintă un caz de falsificare a actelor din instituție, care au servit intereselor dezvoltatorilor imobiliari. Asta, în contextul în care procurorii au descoperit, recent, că au fost măsluite autorizații de construire, ce au permis investitorilor să construiască de două ori mai mult, cu profituri de milioane de euro. Cazul menționat, descoperit de BZI, are origini în anul 2004, când o persoană fizică a solicitat autorizarea unei hale de microproducție pe șoseaua Nicolina, nr. 56C.
La un moment dat, în această afacere apare numele lui Gabriel Ghergheșanu, funcționar în Primăria Iași. Acum, bărbatul s-a pensionat, după ce a fost implicat în mai multe scandaluri imobiliare. La un moment dat era responsabil cu realizarea recepțiilor la blocurile construite de dezvoltatori.
Falsurile în Primăria Iași au început acum 18 ani
Reporterii BZI au intrat în posesia mai multor documente care arată un șir lung de falsuri. Cronologic, lucrurile au decurs în felul următor:
1. Pe data de 27.12.2004, Mircea Cazacu a primit autorizația de construire nr.1606 pentru amenajarea unei hale de microproducție lactate sau sediu de firmă. S-a apucat de construit, a finalizat, dar mai avea nevoie de procesul verbal de recepție a lucrărilor. Autorizația prevedea un regim de înălțime de P+E (două niveluri).
2. Pe data de 23.03.2006, în urma lucrărilor efectuate, comisia de recepție ia o decizie bizară. Deși lucrările erau finalizate, în procesul verbal a fost menționată următoarea frază:
”Se va schimba destinația din hală microproducție lactate în locuință, aceasta făcându-se până la recepția finală”.
Atunci, semnătura a fost pusă de inginerul Daniel Todirică, avansat ulterior pe postul de șef Control Urbanism. Procesul verbal arată clar că este vorba despre o recepție finală, nicidecum una parțială sau la stadiul fizic. Pentru schimbarea destinației era necesară obținerea unei autorizații de modificare a lucrărilor, document inexistent la Primăria Iași. Totodată, procesul verbal nu are ștampila instituției și nici semnătura beneficiarului lucrării, Mircea Cazacu.
3. Între timp, hala lui Mircea Cazacu a devenit un imobil cu 2 niveluri în plus, subsol și mansardă, fără autorizație de construire. Mircea Cazacu încasează chirii din parterul transformat în spații comerciale. Contacta telefonic de reporterii BZI, Mircea Cazacu a declarat că nu știa că îi trebuia autorizație.
”Domnule, eu plătesc impozit pentru toată construcția. Totul este intabulat. Nu era ștampilă pe procesul verbal pentru că așa era atunci. Nu știam că trebuie să mă duc la Primărie să cer ștampila. Mi-am dat seama acum 5 ani, când trebuia să mă duc să schimb buletinul băiatului. Mi-au spus că nu am ștampila pe procesul verbal. Primăria știe de 16 ani ce am acolo. Când s-a intabulat, poate a trecut neobservat de acolo. Eu mă duceam și făceam tot ce trebuia, dacă mi se spunea”, a explicat Mircea Cazacu, pe un ton ușor naiv.
În urma măsurătorilor, hala, devenită vilă, are o suprafață utilă de aproape 300 de metri pătrați, plus un balcon cu terasă de 42 de metri pătrați.
Funcționarul Gabriel Ghergheșanu a comis mai multe falsuri în Primăria Iași
Cazul lui Mircea Cazacu este strâns legat de numele lui Gabriel Ghergheșanu, funcționar în 2019 la Biroul Reglementare Transporturi Urbane (BRTU)-Direcția Tehnică și Servicii Comunitare, condusă de directoarea Viorica Bostan. Mircea Cazacu a cerut Primăriei să lămurească problema cu autorizația clădirii de pe șoseaua Nicolina, nr. 56C. Inexplicabil, solicitarea este preluată de Direcția Tehnică. Conștiincios, consilierul Gabriel Ghergheșanu, fără să aibă o calitate clară, răspunde din partea BRTU, deși Direcția Juridică putea să ofere clarificări sau Direcția Arhitectură și Urbanism. BRTU nu gestiona în niciun fel problemele de urbanism din Municipiul Iași. Cum a procedat Gehrgheșanu:
– funcționarul din Primăria Iași a întocmit răspunsul prin care-l asigura pe Mircea Cazacu că totul este în regulă și că poate dormi liniștit noaptea.
”Având în vedere solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Primăria Municipiului Iași, cu nr. 75839/09.07.2019, vă comunicăm următoarele: procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, nr.55/23.03.2006, este semnat de către domnul inginer Todirică Daniel, având împuternicirea să efectueze și să semneze în calitate de delegat al Unității Administrativ Teritoriale-Municipiul Iași, procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor, în perioada respectivă. Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.55/23.03.2006 este valabil fără ștampilă, producând efecte juridice conferite de lege”, se arată în răspunsul semnat de Gabriel Ghergheșanu și Viorica Bostan.
Fals! Procesele verbale de recepție sunt valabile doar cu ștampilă.
Semnătura viceprimarului Radu Botez a încurcat lucrurile: ”99 la sută nu este a mea”
Situația devine și mai încurcată pentru că, pe răspunsul din 2019, primit de Mircea Cazacu, pe ștampila instituției nu apare semnătura primarului Mihai Chirica, cum scrie pe procesului verbal. La o primă privire, la poziția primarului a fost pusă semnătura lui Radu Botez, viceprimar în acea perioadă. Contactat de reporterii BZI, Radu Botez, actualmente consilier al primarului Chirica, i-au comunicat că există suspiciuni în legătură cu semnătura de pe adresa menționată. După ce a consultat actul oficial asumat de Direcția Tehnică, Radu Botez a exclus orice implicare.
”Nu este semnătura mea. Eu fac o linie cu litera «r» și apoi scriu «Botez», litera «z», altfel. Seamănă, dar nu-i. Nu este singurul caz, au mai fost discuții. Hârtia asta nu are nicio valoare juridică. I se trimite ceva omului respectiv. M-am uitat mai atent, 99 la sută semnătura nu este a mea”, a explicat Radu Botez.
Culmea, Botez nici nu avea în subordine Direcția Tehnică, nu avea de ce să-i apară semnătura. Ar fi putut semna în mod excepțional doar dacă primarul și celălalt viceprimar, Gabriel Harabagiu, s-ar fi aflat în concediu, iar multe dintre atribuții ar fi fost preluate. Reamintim că primarul Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar, una dintre acuzații fiind de fals intelectual. Dar a contestat măsura procurorilor și a câștigat.
Falsul lui Gabriel Ghergheșanu l-a ajutat pe Mircea Cazacu într-un proces cu vecinii
Adresa întocmită de Gabriel Ghergheșanu a fost folositoare într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Iași, în 2020. Lângă terenul de 645 de metri pătrați, unde a fost construită clădirea fără autorizație, există o suprafață de 2.528 metri pătrați deținută de soții Geanina și Costel Avram, florari de meserie. Conform HCL 583/20.12.2018, cei doi au primit aprobarea pentru construire unui număr 2 locuințe colective: 2S+P+4 și 2S+P+11. Blocul cu 4 etaje se învecinează direct cu proprietatea lui Mircea Cazacu.
Deși se știa cu musca pe căciulă, la începutul anului 2020 a cerut instanței să anuleze hotărârea de Consiliu Local, pentru că nu s-au respectat procedurile de informare a vecinilor. În primă fază câștigă, s-a folosit și de documentul eliberat de Gabriel Ghergheșanu, iar instanța a considerat-o ca act oficial. Ulterior, hotărârea a fost întoarsă de Curtea de Apel. Mai nou, magistrații de la Tribunalul Iași trebuie să analizeze dacă prevederile Planului Urbanistic Zonal respectă prevederile legale. Deocamdată nu a fost anunțat primul termen de judecată. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentată o situație în care Gabriel Ghergheșanu a fost prins la volan sub influența băututilor alcoolice.
Acuzații de șantaj între proprietarii din CUG
Geanina Avram, unul dintre proprietarii terenului, a precizat că Mircea Cazacu a exercitat mai multe presiuni la adresa beneficiarilor. În acest moment, terenul valorează 750.000 de euro.
”I-am spus domnului Cazacu să ne împăcăm și să renunțăm la proces. Mi-a spus să-i dau 120.000 de euro și să promit la notariat că nu voi construi niciodată lângă terenul lui. Nimeni, nici moștenitorii, nimeni. Au venit tot felul de oferte prin intermediari”, a declarat femeia.
Mircea Cazacu a lăsat de înțeles că este nemulțumit de decizia instanței.
”Este o situație de râs. E bătaie de joc, nu țin cont în justiția de casă. Eu am toate actele, am autorizație. Mie nu mi-au mai ajuns banii când am făcut recepția. Mi-a scris acolo, se va schimba destinația. Vecinii erau obligați să respecte regimul de înălțime. Este o răutate din partea instanței. Dosarul a fost casat, ca să vadă dacă eu sunt afectat de acel proiect. Eu nu am fost înștiințat când au anunțat proiectul. Au făcut totul pe dedesubt”, a explicat Mircea Cazacu.
În ultima perioadă, în zona CUG, au fost anunțate mai multe proiecte imobiliare.
Gabriel Ghergheșanu: ”Nu este prima dată când am dat, sunt vreo 3 adeverințe”
Contactat de reporterii BZI, Gabriel Ghergheșanu a susținut că nu-și amintește de ce solicitarea lui Mircea Cazacu a ajuns la Direcția Tehnică. Fostul angajat consideră că a certificat un proces verbal de recepție, în conformitate cu originalul, adică cel semnat de Daniel Todirică. Acesta exclude varianta unui fals.
”Îmi aduc aminte, acum. Pe vremea lui Todirică era o singură ștampilă, nu erau șapte. Este posibil să nu o fi avut la el în momentul recepției. Că s-a făcut o golănie… (se întreabă Ghergheșanu-n.r.). Am certificat că este un act valabil și fără ștampilă, nu neapărat ce a scris ăla acolo. Nu este prima oară. Nu era de importanță covârșitoare. Este o meteahnă, nimeni nu-și recunoaște semnătura. Totul e autentic acolo. Din punctul ăsta de vedere, este exclusă orice golănie. Mie mi-au adus copie conform cu originalul”, susține Ghergheșanu.
”Nu înțeleg de ce acea cerere a ajuns la Direcția Tehnică și nu la Urbanism, Eu din 2004 am fost la Reglementare Transporturi. Nu m-am mai dus la Urbanism pentru acea adeverință pentru că aveam și atribuții de semnare a proceselor verbale de recepție a lucrărilor, dar și de semnare a certificatelor de edificare. Eu nu m-am uitat în dosarul de autorizare, am semnat «conform cu originalul». Ce s-a întâmplat atunci, să-și asume”, a încheiat Gabriel Ghergheșanu.
Dacă oamenii legii vor verifica falsurile de Primăria Iași comise de Gabriel Ghergheșanu, nu ar fi exclus să descopere mult mai multe nereguli.