Facturi mai mari la gaze, din luna august 2024! Avertisment lansat de economistul Dumitru Chisăliță

de: Cristian Zavastin
10:35, 22 aug. 2024

Românii vor avea parte de facturi mai mari la gaze, din luna august 2024. Avertismentul a fost lansat de economistul Dumitru Chisăliță.

Facturi mai mari la gaze, din luna august 2024!

Începând din luna august 2024, facturile la gaze vor fi mai scumpe, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Economistul Dumitru Chisăliță a precizat că majorarea va fi dată de creșterea tarifelor de distribuție cu 24,1%.

„Luna aceasta, urmează să se achite noile prețuri la gaze, care conțin tarifele de distribuție majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România. Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor este cauzată în special de «gratuitățile» introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor“, a menționat Dumitru Chisăliță.

Economistul a opinat că români nu s-au învățat, în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât dacă nu ar fi gratuit. Potrivit unei analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă, există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.

Mai mult, racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze. Această situație va genera costuri adiționale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale.

Racordările gratuite la rețeaua de gaze poate duce la creșterea numărului consumatorilor vulnerabili. Adică a celor care beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu pot, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică. Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienților doritori nu vine în sprijinul clienților vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienți la nivel național prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.

Pe cine ajută racordările gratuite

Asociația Energia Inteligentă arată că racordarea gratuită nu este pentru bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, ci pentru „băieții deștepți” care au construit haotic în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny”.

Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă recomandă crearea unei strategii de racordare a sectorului rezidențial. Astfel nu s-ar construi mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife;

Mai mult, trebuie corelate politicile curente de dezvoltare a rețelei de transport și distribuție cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă. Astfel, s-ar evita dependența masivă de importurile de îngrășăminte și alte produse specifice, creând valoare adăugată și reducând presiunea pe creșterea taxelor și a impozitelor.

Astfel, economistul Dumitru Chisăliță avertizează că românii vor avea parte de facturi mai mari la gaze, din luna august 2024.